RETRO Kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Przepis na paryską zupę cebulową jest doskonały na zimę. To rozgrzewające danie jest doskonałe dla całej rodziny. Najlepiej wykorzystaj do niego francuski ser, jednak jeśli go nie posiadasz, możesz zastąpić go żółtym. Do przygotowania zupy wykorzystasz wygodne garnki.
Co jest potrzebne na paryską zupę cebulową?
- 600 g masła
- 900 g cebuli
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli i pieprzu
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżka tymianku
- 2 l ciemnego bulionu
- 150 ml wytrawnego wina
Grzanki:
- 1 bagietka
- 15 ml oliwy z oliwek
- 225 g sera Gruyère
Jak przygotować paryską zupę cebulową?
W garnku roztop masło. Dodaj do niego pokrojoną cebulę oraz cukier. Podsmażaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna nabrać złotego koloru. Proces zajmie ok. 30 minut. Aby nadać cebuli głębi koloru, możesz dodać do niej odrobinę cukru.
Cebulę posyp mąką i smaż ją przez 3 minuty. Następnie dodaj do niej bulion. Mieszaj cały czas, by połączył się z mąką. Zupa powinna zgęstnieć. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie zupę znów postaw na niewielkim ogniu i gotuj przez kolejne 35 minut. Garnek powinien być częściowo przykryty. Odstaw na bok.
Bagietkę pokrój na kromeczki o grubości 2,5 cm. Posmaruj obydwie ich strony oliwą i połóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160℃ i zapiekaj przez ok. 10-15 minut. Przewróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut. Bułeczki powinny być kruche i przyrumienione.
Nim podasz zupę, zbierz z jej powierzchni tłuszcz. Przelej ją do wazy lub do talerzy. Na wierzchu układaj grzanki i posyp startym serem. Wstaw zupę do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut, aż do rozpuszczenia się sera. Smacznego!
Dlaczego przygotowując zupę cebulową warto postawić na wytrawne wino?
Wytrawne wino dodaje zupie głębi smaku, podkreślając karmelizowaną cebulę i aromat bulionu. Jego kwasowość doskonale równoważy słodycz warzywa, co tworzy harmonijną kompozycję smakową. To klasyczna technika stosowana we francuskiej kuchni, która pozwala na uzyskanie bardziej wyrafinowanego smaku potrawy.
Jakie inne rodzaje sera można wykorzystać, jeśli nie masz Gruyère?
Jeśli nie masz Gruyère, świetną alternatywą jest ser Comté, Emmentaler lub inny ser o mocnym smaku, który dobrze się topi. Ser cheddar, choć bardziej intensywny, także sprawdzi się w zupie cebulowej, dodając jej wyraźnego aromatu i kremowej konsystencji. Oczywiście w ostateczności możesz postawić na łatwo dostępny w Polsce żółty ser, taki jak Gouda.
Czy grzanki do zupy cebulowej mogą być z innego pieczywa niż bagietka?
Oczywiście! Choć tradycyjnie używa się bagietki, świetnym wyborem mogą być chleb rustykalny, bułki ciabatta czy nawet żytnia kromka. Ważne jest, aby pieczywo było dobrze zrumienione, co nada mu chrupkości, a jednocześnie świetnie chłonie zupę. Przygotowując je, możesz wykorzystać resztki pieczywa, które pozostały Ci w domu z poprzednich dni. To pozwoli na ograniczenie marnowania jedzenia.