Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
Pieczeń z baraniny w czerwonym sosie to danie, którego przygotowanie warto rozpocząć do 3 dni wcześniej, aby odpowiednio zamarynować mięso w winie. Dzięki temu przejdzie wyjątkowym aromatem i smakiem. To idealny pomysł na danie na specjalną okazję, np. w trakcie świąt, czy spotkania z bliskimi osobami. Do jego przygotowania przyda Ci się patelnia.
Co jest potrzebne na pieczeń z baraniny w czerwonym sosie?
- 750 g baraniny
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 g wędzonego boczku
- 4 średnie cebule
- Sok z 1 cytryny
- 150 g przecieru pomidorowego
- sól i pieprz wg. uznania
- papryka słodka (przyprawa) wg. uznania
- 3-4 ziarna kolendry
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier wg. uznania
Jak przygotować pieczeń z baraniny w czerwonym sosie?
Mięso marynuj w czerwonym winie przez około 2-3 dni. Następnie je osusz za pomocą ręcznika papierowego. Natrzyj je solą, pieprzem i papryką. Zawiąż je nitką, tak aby nadać pieczeni odpowiedni kształt. Boczek pokrój i przełóż go na patelnię, aby go trochę stopić. Następnie na tej samej patelni, bez wyjmowania boczku, obrumień na niej mięso z każdej strony.
Wraz z mięsem podsmaż cebulę pokrojoną w talarki. Po opieczeniu mięsa wyjmij cebulę. Wylej na patelnie wino, w którym wcześniej maczało się mięso, zostawiając ok. 3-4 łyżki na boku.
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do niego przecier pomidorowy oraz kolendrę. Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z pozostałym winem, dodaj je do sosu i zagotuj. Dopraw danie sokiem z cytryny oraz cukrem. Podawaj dowolnie, np. z ryżem. Smacznego!
Jakie dodatki najlepiej komponują się z pieczenią z baraniny?
Pieczeń z baraniny doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, kaszą bulgur lub polentą, które dobrze chłoną sos. Świetnym dodatkiem będą także duszone warzywa, np. marchew, bakłażan lub papryka, które podkreślą aromatyczny charakter potrawy. Warto również podać ją z lekką sałatką z rukoli i granatu, aby dodać świeżości. Oczywiście możesz także serwować ją ze wspominanym wcześniej ryżem.
Jak uniknąć przesuszenia baraniny podczas przygotowywania?
Aby pieczeń nie wyszła sucha, kluczowe jest odpowiednie marynowanie, które zmiękcza mięso i zatrzymuje w nim wilgoć. Należy także unikać zbyt długiego smażenia na wysokim ogniu – lepiej dusić mięso na małym ogniu przez dłuższy czas. Można także podlewać je co jakiś czas dodatkową porcją marynaty lub bulionu, aby nie straciło soczystości.
Czy można przygotować to danie w wersji pieczonej w piekarniku?
Tak, zamiast smażyć na patelni, można piec baraninę w piekarniku w temperaturze 160–170°C przez około 2–2,5 godziny. Warto co jakiś czas podlewać ją marynatą lub bulionem, aby nie wyschła. Na ostatnie 20 minut można odkryć mięso, aby uzyskało lekko chrupiącą skórkę. Dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta i równomiernie upieczona.
Jeśli chcesz przygotować baraninę w piekarniku, wykorzystaj naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek.