Pieczone klopsiki w serowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami to przepis stworzony przez Ewę Marchlik. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku i ciesz się pomysłem na smaczny obiad. Wcześniej zaopatrz się w wygodną patelnię oraz silikonową szpatułkę, która ułatwi Ci mieszanie.
Co jest potrzebne na pieczone klopsiki w serowym sosie?
- 500 g mięsa mielonego z szynki;
- 2 średnie cebule;
- 2 jajka;
- 4 łyżki bułki tartej;
- 0,5 szklanki mleka;
- olej;
- sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie czosnek;
- ser żółty w kawałku.
Składniki na sos:
- 1 łyżka masła;
- 1 czubata łyżka mąki;
- ok. 0,5 l mleka;
- sól, pieprz;
- 80 g żółtego sera;
- kilka suszonych pomidorów;
- 1 duża cebula;
- ok. 400 g pieczarek;
- olej do smażenia (może być z suszonymi pomidorami).
Jak przygotować pieczone klopsiki w serowym sosie?
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie podsmaż ją, dla lepszego smaku używając oleju z suszonymi pomidorami. Zalej bułkę tartą mlekiem i połącz ze sobą przygotowane składniki oraz mięso, dokładnie wyrabiając masę. Dopraw ją do smaku.
Uformuj klopsiki. Pokrój ser na niewielkie kostki. To właśnie nimi należy nadziewać każdy klopsik (1 klopsik = 1 kostka sera). Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Do zapiekania w piekarniku polecamy silikonowe formy SMART np. kwadratową.
Przepis na sos serowy do klopsików
Rozpuść na patelni (np. Gerlach NATUR) masło i połącz je z mąką. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Tak stworzoną zasmażkę należy zagotować. Dodaj do niej ser. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj wody lub mleka. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie dodaj do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Cebulkę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Następnie podsmaż składniki i dodaj je do sosu wraz z upieczonymi klopsikami. Całość duś przez chwilę, aby smaki mogły się połączyć.
Jaki nóż używać do krojenia cebuli?
Do krojenia cebuli możesz używać każdego noża, który po prostu jest dla Ciebie wygodny i komfortowy w użytkowaniu. Zazwyczaj najlepiej sprawdzi się użycie dwóch. Obierz cebulę za pomocą niewielkiego, precyzyjnego noża do jarzyn, a następnie posiekaj ją za pomocą komfortowego noża szefa kuchni. Takie noże znajdziesz w zestawach w bloku, np. z linii NATUR.
Czym mieszać produkty na patelni z powłoką nieprzywierającą?
Jeśli posiadasz patelnie z powłoką nieprzywierającą, koniecznie używaj akcesoriów o drewnianej lub silikonowej końcówce. Dzięki temu przedłużysz żywotność patelni, unikając zarysowań na jej powierzchni. Pamiętaj, że patelnia aluminiowa z powłoką po zarysowaniu nie powinna być użytkowana! Jeśli poszukujesz wygodnych akcesoriów, bezpiecznych dla powłoki patelni, sprawdź te z linii NATUR.
Dlaczego warto wybrać silikonowe formy do pieczenia?
Są one niezwykle wygodne w użytkowaniu. Wszechstronne i odporne na wahania temperatur, posiadają powierzchnię, do której nie przywiera żywność, co ułatwia wyciąganie wypieków czy innych zapiekanych produktów. Ponadto zajmują mniej miejsca w szafkach, dlatego doskonale sprawdzają się w mniejszych kuchniach.
Autor przepisu:
Ewa Marchlik
Ewa Marchlik z profilu @szybkoiprzepysznie