Superior Zestaw 2 pojemników na żywność
Choć to jedne z najbardziej lubianych rodzajów orzechów, są dość drogie i stosunkowo trudno dostępne. Jakie właściwości mają pistacje? Skąd pochodzą? Czy warto je jeść i do jakich rodzajów potraw warto je dodać? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania!
Skąd pochodzą pistacje?
Pistacje znane są również jako „orzechy szczęścia”. Są owocami drzewa o łacińskiej nazwie Pistacia vera, które wywodzą się z pustynnych terenów Iranu, Afganistanu oraz Turkmenistanu. Są znane ludzkości od bardzo dawna. Istnieją dowody potwierdzające, że były spożywane już 7 tysięcy lat temu w Mezopotamii i Persji, a wzmianki o nich pojawiają się w Starym Testamencie.
Współcześnie hoduje się je między innymi w Iranie, uznawanym za ich ojczyznę, w USA (zwłaszcza w stanie Kalifornia), w Turcji, Syrii, Grecji i Hiszpanii.
Pistacje – właściwości i wartości odżywcze
Pistacje są uznawane za jedne z najbardziej wartościowych orzechów pod względem zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów. W 100 g można znaleźć:
- 562 kcal,
- 20 g białka,
- 45 g tłuszczów,
- 28 g węglowodanów,
- 10 g błonnika pokarmowego,
- 7 g cukrów.
Ponadto zawierają one witaminy: B6 i E, a także potas, fosfor, magnez, żelazo, miedź i cynk. Jeśli chodzi o antyoksydanty, można w ich składzie znaleźć luteinę i zeaksantynę, polifenole i fitosterole. Mają również niski indeks glikemiczny.
W czym może pomóc spożywanie pistacji?
Orzechy te poleca się szczególnie osobom, które chcą zadbać o serce: obniżają one poziom cholesterolu LDL, podwyższają zaś poziom cholesterolu HDL. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i chronią naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi. Zawartość błonnika sprawia, że pozostawiają uczucie sytości, a znajdujące się w nich składniki mogą również wspierać zdrowie oczu. Zawarta w nich witamina B6 może też poprawiać nastrój, ponieważ uczestniczy ona w syntezie neuroprzekaźników, takich jak dopamina. Niski indeks glikemiczny pozwala też na stabilizację poziomu cukru we krwi.
To wszystko sprawia, że choć pistacje zdecydowanie nie są lekiem, to mogą naprawdę wspomagać codzienną pracę organizmu.
Kiedy unikać spożywania pistacji?
Jak każde orzechy, tak i pistacje mogą powodować reakcje alergiczne i oczywiście w takiej sytuacji należy ich unikać. Ponadto, jeśli jesteś na diecie, warto wziąć pod uwagę, że są one dość kaloryczne. Zaleca się spożywanie ok. 30 g tych orzechów dziennie. Weź również pod uwagę, że często kupne pistacje są dość mocno solone – w 100 g można znaleźć nawet 300-500 mg soli. Nadmiernie spożycie tej substancji zaś nie jest szczególnie zdrowe.
Należy też pamiętać, że pistacje mogą być zanieczyszczone aflatoksynami. Dlatego też kupuj je tylko ze sprawdzonych źródeł, które gwarantują, że orzechy były odpowiednio przechowywane.
Jak smakują pistacje?
Smak pistacji jest naprawdę charakterystyczny i trudno pomylić je z innymi orzechami. Mają one naturalną słodycz, wyczuwalną nawet w surowych owocach. Są też orzechowe i kremowe, a wysoka zawartość tłuszczów sprawia, że są też lekko maślane w smaku. W wersjach prażonych sól podkreśla ich naturalne właściwości.
Jakie pistacje wybrać?
Przede wszystkim – stawiaj na pistacje wysokiej jakości, najlepiej te pochodzenia ekologicznego. W ten sposób wspierasz rozwój zdrowej gospodarki i kupujesz produkty, których właściwości będą na Twój organizm działać możliwie najbardziej pozytywnie.
Warto też się zastanowić nad formą orzechów. Pistacje często dostępne są w łupinach i to jest najlepsza opcja, jeśli chcesz jeść je samodzielnie. Zwykle są one łuskane, najczęściej też solone: jeśli możesz, wybieraj te z jak najmniejszą ilością soli. Łupiny sprawiają, że orzechy na dłużej pozostają świeże, a ich ręczne łuskanie pozwala na spowolnienie jedzenia ich.
Do gotowania wybieraj pistacje łuskane. Pamiętaj jednak, aby przechowywać je w odpowiednich warunkach, ponieważ szybciej jełczeją. Takie pistacje częściej są dostępne bez dodatku soli.
Zwróć też uwagę na kraj pochodzenia. Uznaje się, że pistacje irańskie są najwyższej jakości, ale warto też postawić na kalifornijskie czy tureckie.
Do jakich dań warto dodać pistacje?
Smak pistacji sprawia, że są dość uniwersalne i dobrze komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi przepisami. I tak na przykład warto dodawać je do kremów wypełniających ciasta, torty czy babeczki, a także do lodów czy baklawy. Słodycz wypieków tego typu sprawi, że same orzechy będą sprawiać wrażenie słodszych.
Ponadto możesz użyć pistacji do dań typowo obiadowych czy jako dodatek do lunchu. Użyj ich do sałatki, dodaj do ryb i owoców morza, stwórz pesto pistacjowe do makaronu czy też podaj drób, jagnięcinę, czy cielęcinę z farszem na ich bazie.
Przepisy na desery z pistacjami
Jeśli chcesz tworzyć deser z pistacjami, mamy dla Ciebie trzy ciekawe propozycje przygotowane przez profesjonalnych kucharzy i influencerów.
Po pierwsze, możesz przygotować pyszną tartę malinową z dodatkiem kremu pistacjowego. To naprawdę pyszna propozycja, obok której nikt w Twoim domu nie przejdzie obojętnie. Przepis znajdziesz TUTAJ. Warto też stworzyć pyszne ptysie pistacjowe, które będą idealne na różnego rodzaju przyjęcia. Stwórz je według TEJ instrukcji!
W ostatnim czasie bardzo dużą popularność zdobyła dubajska czekolada, do której stworzenia wykorzystuje się pistacje. Jak ją stworzyć krok po kroku, tak aby naprawę zachwycała? Tego dowiesz się w TYM przepisie.
Pistacje – właściwości w pigułce
Pistacje są stosunkowo drogie i kaloryczne, jednak przy tym zawierają wiele cennych składników. Zawierają witaminy i przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na działanie układu krążenia, wspierają wzrok, układ nerwowy i metabolizm. Mają też niski indeks glikemiczny i tym samym mogą być spożywane przez cukrzyków. Należy jednak uważać na sól, którą mogą zawierać oraz na alergie, które są stosunkowo często wywoływane przez orzechy drzewne.
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu poradnikowi wiesz coś więcej na temat pistacji. Sprawdź wysokiej jakości produkty marki Gerlach, które pomogą Ci w ich przechowywaniu, a także w codziennym przygotowywaniu i serwowaniu posiłków.