Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Truskawki to ulubione owoce wielu osób. Co zaś ważne, mają zaskakująco niską kaloryczność! Są owocami sezonowymi, co oznacza, że najlepsze można znaleźć w sklepach od końcówki maja do lipca-sierpnia, zależnie od panującej za oknem pogody. Jak w tym czasie przygotować pyszny przekładaniec truskawkowy, który zachwyci Twoich bliskich? Użyj do tego wygodnej tortownicy!
Co jest potrzebne na przekładaniec truskawkowy?
Ciasto:
- 6 średniej wielkości jajek
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z jednej cytryny
Krem:
- 750 ml śmietanki 36%
- 170 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 800 g truskawek
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka mocnego alkoholu
- 1 łyżka cukru
- posiekane pistacje (wg. uznania, do dekoracji)
Jak przygotować przekładańca truskawkowego?
Przygotuj biszkopt. Zacznij od rozdzielenia białek i żółtek. Doprowadź je do temperatury pokojowej. Następnie białka ubij na sztywną pianą i stopniowo dodawaj do nich żółtka, cukier oraz skórkę z cytryny. Następnie łyżka po łyżce dodawaj do ciasta obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając je delikatnie za pomocą szpatułki. Wyłóż ciasto na tortownicę SMART. Piecz je w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 40 minut. Zaczekaj aż się wystudzi, a następnie przekrój je na 2 blaty. Najlepiej zrobić to dzień po upieczeniu!
Ubij śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pamiętaj, aby zawsze używać cukru waniliowego, a nie wanilinowego! Następnie zacznij powoli układać ciasto. Na dnie tortownicy lub rantu wyłóż pierwszy blat biszkoptu. Następnie nasącz go wodą wymieszaną z łyżką alkoholu oraz cukru. Na wierzch połóż poprzecinane na pół truskawki, unikając brzegów ciasta. Posmaruj je połową przygotowanego kremu. Nałóż na masę drugi blat ciasta. Nasącz go pozostałą częścią wcześniej przygotowanej mieszanki i posmaruj masą od góry. Wygładź wierzch, tak aby dobrze się prezentował.
Tort możesz udekorować w dowolny sposób, np. używając posiekanych pistacji. Włóż go do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Jakie truskawki wykorzystać do stworzenia tortu?
Do stworzenia tortu najlepsze będą świeże truskawki. Postaraj się wybrać polskie – zwykle smakują najlepiej. Poza sezonem, zamiast świeżych truskawek możesz wybrać mrożone, jednak nie będą one wyglądać tak dobrze, jak te świeże. Wówczas warto zrobić z nich marmoladę.
Dlaczego akurat drobny cukier do wypieków?
Przez mniejsze drobinki drobny cukier do wypieków łatwiej się rozpuszcza, dzięki czemu można szybciej i sprawniej zrobić jednolitą masę. Zwykły cukier typu kryształ również powinien się sprawdzić, jednak stworzenie odpowiedniej masy na ciasto może być nieco trudniejsze.
Czy ciasto koniecznie trzeba nasączać alkoholem?
Nie! Jeśli nie przepadasz za smakiem alkoholu możesz go pominąć, lub użyć czegoś innego do nasączania tortu. Na przykład sprawdzić się może herbata, lub tzw. simple syrup – cukier gotowany z wodą w proporcji 1:1.