Składniki:
- 1 kg twardych gruszek
- 500 g cukru
- 1/2 l wytrawnego, czerwonego wina
- 1 i 1/2 szklanki octu winnego
- 1 cytryna
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki kardamonu
Jak przygotować gruszki w winie?
Umyj gruszki pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne ze środka.
Gruszki włóż do większego garnka np. z zestawu MODEL i zalej je wodą (owoce powinny być zakryte). Dodaj do nich świeżo wyciskany sok z cytryny, ocet, wino, cukier wanilinowy, cukier biały oraz przyprawy.
Gotuj wszystko na małym ogniu przez 40 minut. Gdy owoce zmiękną, przełóż je do czystych, wyparzonych słoików. Syrop, który powstał w garnku, gotuj przez kolejne 15 minut, aż zgęstnieje i przelej do słoiczków z gruszkami.
Słoiki mocno zakręć i odstaw w zacienione miejsce. Po ok. miesiącu gruszki w winie są gotowe do spożycia.