Chłodnik z botwinką i mięsem to idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Do jego przygotowania warto wykorzystać kości cielęce. Dzięki temu, zamiast je wyrzucić, wykorzystasz je w pełni, żyjąc zgodnie z ideą zero waste. Zupę warto przygotować już dzień wcześniej, aby móc podać ją w pełni schłodzoną.
Składniki:
- 300-400 g kości cielęcych
- 400 g włoszczyzny
- 250 g botwinki
- 1,5 l wody
- 250 ml śmietany 18%
- 2 jajka średniej wielkości
- sól i cukier wg. uznania
- 2 łyżki mąki pszennej
- 120 ml zakwasu buraczanego
- 1 surowy ogórek
- 200 g pieczonego mięsa, np. drobiu
- 8 niewielkich raków (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki octu
Jak przygotować chłodnik z botwinką i mięsem?
Kości umyj, włóż je do dużego garnka FINE i zalej je zimną wodą. Gotuj przez ok. 1 godzinę na małym ogniu, a następnie dodaj sól, ocet oraz oczyszczoną włoszczyznę. Możesz pociąć ją na kawałeczki, używając ostrego noża NATUR. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa całkowicie zmiękną.
W osobnym garnku ugotuj jajka oraz raki. Pokrój je w kostkę. Ogórka obierz ze skóry i pokrój go w plasterki. Przygotowany wywar przecedź, połącz go z botwinką i zagotuj. Dodaj do niego kwas burakowy i doprowadź do wrzenia, a potem natychmiast zmniejsz ogień, tak aby całość się nie gotowała. Dodaj śmietanę, czosnek, sól i cukier według uznania.
Wcześniej przygotowane dodatki, czyli jajka, mięso pieczone, raki i ogórka włóż do wazy bądź bulionówki. Dodaj ostudzoną botwinkę i posyp wszystko posiekanym koperkiem. Zalej zupą. Chłodnik wstaw do lodówki na 3-4 godziny i podawaj schłodzony. Smacznego!