Runo leśne to ciasto pełne smaku lata. Przygotuj je bez pieczenia, używając kupnych biszkopcików. Możesz też zastąpić je gotowym blatem, bądź samodzielnie taki upiec. Do przygotowania pysznego kremu poza owocami leśnymi takimi jak jagody czy jeżyny przyda Ci się jogurt naturalny oraz śmietanka.
Składniki:
- 200 g okrągłych biszkoptów
- 200 g wybranych owoców leśnych, np. malin, jagód, jeżyn
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml śmietanki 36%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 średniej wielkości jaja
- 200 g cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
Jak przygotować runo z owocami leśnymi bez pieczenia?
Umyj i zmieszaj ze sobą wybrane owoce. Żelatynę namocz w 180 ml wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Następnie utrzyj żółtka z 100 g cukru i stopniowo łącz je z jogurtem, wystudzoną żelatyną, ubitą śmietanką z pozostałym cukrem oraz ubitymi na sztywno białkami.
Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie według zaleceń producenta i przestudź. Masę podziel na 2 części, do jednej dodaj owoce i delikatnie wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki NATUR. Masy wstaw do lodówki na ok. 10-20 minut – powinny zacząć delikatnie tężeć.
W tortownicy SMART ułóż biszkopty. Wykładaj na przemian obydwie masy. Możesz również stworzyć warstwy, zależnie od preferencji. Wygładź górną część i delikatnie zalej ciasto tężejącą już galaretką truskawkową. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną.