Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Duszona wieprzowina to pyszne danie, które przygotujesz z np. łopatki. Aby danie było aromatyczne, użyj odrobiny kminku oraz cebuli. Ważny jest również wybór odpowiedniego tłuszczu, który nie powinien zbyt szybko spalać się w warunkach kuchennych, ale jednocześnie będzie miał głęboki smak. Z tego powodu idealne może okazać się mało klarowane. Do duszenia mięsa idealnie sprawdzi się brytfanna.
Co jest potrzebne do przygotowania duszonej wołowiny?
- 700 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 cebula
- 50 g tłuszczu, np. masła klarowanego
- sól wg. uznania
Jak przygotować duszoną wołowinę?
Mięso dokładnie oczyść, a następnie posól. Rozgrzej tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powłoką MONOLIT i zarumień na niej wieprzowinę. Następnie przełóż ją do brytfanny GRANITEX, dodaj 2-3 łyżki wody i duś pod przykryciem.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zarumień pokrojoną na drobne kawałeczki cebulę. Użyj do tego ostrego noża. Aby upewnić się, że narzędzie jest w idealnym stanie, przed przejściem do krojenia, naostrz go za pomocą ostrzałki. Dodaj cebulę do mięsa. Pieczeń posyp kminkiem i dalej duś pod przykryciem, aż stanie się miękka. W trakcie gotowania uzupełniaj płyn, używając aromatyzera znajdującego się w przykrywce brytfanny GRANITEX.
Duszoną wołowinę podawaj na półmisku ozdobionym ulubionymi warzywami.
Dlaczego warto przygotowywać duszoną wołowinę?
Wołowina to pyszne mięso, jednak może być dość twarde. Duszenie mięsa sprawia, że robi się ono kruche, miękkie, aromatyczne i przede wszystkim bardzo smaczne. Dlatego ten sposób przygotowania doskonale pasuje do wołowiny!
Jakie naczynia najlepiej nadają się do duszenia?
Do duszenia mięs i warzyw najlepiej sprawdzają się naczynia z grubym dnem, które przez długi czas utrzymują temperaturę. Dlatego idealnie sprawdzą się do tego wszelakie brytfanny wysokiej jakości, na przykład wykonane z aluminium lub z żeliwa.
Z czym podawać duszoną wieprzowinę?
Duszoną wieprzowinę możesz podać z różnorodnymi warzywami, z ziemniakami, czy z ryżem bądź kaszą. W sezonie wiosenno-letnim doskonale sprawdzą się również świeże szparagi przygotowywane na patelni lub w piekarniku.