Mleczna zupa czekoladowa to przepis dla tych, którzy nie mogą od siebie odpędzić myśli o czymś słodkim, a jednocześnie chcą zjeść coś w miarę możliwości pożywnego. Do jej stworzenia wykorzystaj czekoladę, która ma w swoim składzie co najmniej 40% masy kakaowej. Możesz podawać ją z bitą śmietaną oraz różnorodnymi ciasteczkami.
Składniki:
- 1 l mleka
- 100 g startej czekolady (np. deserowej)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 g cukru waniliowego
Jak przygotować mleczną zupę czekoladową?
Mleko zagotuj z czekoladą oraz cukrem w rondelku GRANITEX. Dodaj do niej rozmieszaną z odrobiną zimnego mleka mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszaj, aż zupa zagnie bulgotać. Dopraw ją cukrem waniliowym do smaku. Możesz podawać zupę na zimno z dodatkiem bitej śmietany w eleganckiej salaterce RETRO. Smacznego!