Składniki:
- Ziemniaki
- Kiełbasa lub boczek
- Ser halloumi
- Cebula
- Czosnek (pospolity lub niedźwiedzi)
- Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- Oliwa
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Płatki chili (opcjonalnie)
Dopasuj ilość składników do własnych potrzeb.
Opcjonalnie:
- Drewniane patyczki (2 szt.)
Jak zrobić pieczone ziemniaki z piekarnika (tzw. hasselback)?
Na samym początku włącz piekarnik i ustaw go na 220°C (bez termoobiegu). Wyszoruj i osusz ziemniaki.
Największym sekretem związanym z tym przepisem jest smart tip, jak w prosty sposób pokroić ziemniaki, aby nie nacinać ich do końca. Należy położyć jednego ziemniaka na desce, a następnie wzdłuż niego umieścić drewniane patyczki. Nacinaj go do momentu, w którym ostrze podeprze się o stworzoną w ten sposób blokadę.
Przygotuj tak wszystkie ziemniaki, a następnie umieść je na silikonowej formie do pieczenia Gerlach SMART.
W stworzone kieszonki powkładaj pokrojoną w plastry kiełbasę lub boczek, możesz również zrobić wersję wegetariańską z serem halloumi oraz wersję warzywną z cebulą i czosnkiem. Do przepisu możesz wykorzystać również czosnek niedźwiedzi, czy świeżą gałązkę rozmarynu. Następnie całość polej odrobiną oliwy, posyp solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Aby dodać potrawie ostrości, możesz użyć również płatki chili.
Zapiekaj danie przez ok. 25 min. Po tym czasie wysuń foremkę z piekarnika i zobacz, czy ziemniaczki będą same się rozchylać. Ponownie skrop je oliwą w miejscu nacięcia. Znów włóż foremkę do piekarnika i piecz danie przez kolejne 20 min.
Po tym czasie ziemniaki powinny być pięknie zarumienione i chrupkie. Możesz podawać je z masłem z różnymi ziołami, klasycznym majonezem bądź majonezem wymieszanym z sosem sriracha. Smakują obłędnie. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.