Rolada angielska została zainspirowana kuchnią Wielkiej Brytanii. Do jej przygotowania będą potrzebne świeże owoce. Najlepiej wykorzystać porzeczki oraz gruszkę, ale w razie potrzeby możesz zastąpić je innymi owocami o zbliżonym smaku. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste. Świetnie sprawdzi się na wielu rodzinnych uroczystościach.
Co jest potrzebne na roladę angielską?
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Masa:
- 150 g porzeczek
- 1 gruszka obrana ze skórki
- 150 g kupnych biszkoptów
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru pudru
Jak przygotować roladę angielską?
Przygotuj ciasto, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Masa powinna być jednolita. Wyrób ją ręczne lub za pomocą robota kuchennego. Uformuj z niej kulę, a następnie odstaw do lodówki na 40-60 minut. Porzeczki rozgnieć lub zblenduj razem z gruszką. Dodaj do nich cukier i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki NATUR. Biszkopty dokładnie pokrusz.
Rozwałkuj ciasto i posmaruj je miękkim masłem (powinno być w temperaturze pokojowej). Równomiernie posyp je pokruszonymi biszkoptami, a następnie dodaj owoce. Całość zwiń i piecz w temperaturze 220°C przez ok. 40 minut. Na koniec posyp obficie cukrem pudrem. Możesz również zastąpić go lukrem.
Przed podaniem ciasto należy wystudzić. Przechowuj je w lodówce i podawaj, krojąc ostrym nożem szefa kuchni, a następnie wykładając na talerze.