Rosół z gęsi jest jeszcze bardziej aromatyczny niż ten stworzony z kury. Do stworzenia go wykorzystaj różne elementy, takie jak skrzydełka czy szyja. Przydadzą się również podroby, z którymi możesz podać gotowy już rosół. Możesz podawać go w eleganckiej bulionówce wykonanej z wysokiej jakości porcelany. Warto ugotować go na spotkanie rodzinne, aby zachwycić wszystkich jego głębokim smakiem.
Składniki:
- elementy z jednej gęsi: skrzydełka, szyja, łapki, serce, żołądek
- 2 l wody
- 2 łyżeczki wody
- 250 g włoszczyzny
- 1 natka pietruszki
- 1 cebula
Jak przygotować rosół z gęsi?
Oczyść i opłucz elementy gęsi. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Zacznij gotować. Warto robić to pod przykryciem i gotować całość na niewielkiej mocy kuchenki. Po ok. 1,5 godziny dodaj sól, włoszczyznę oraz cebulę prażoną na patelni. Wcześniej posiekaj ją za pomocą ostrego noża, np. szefa kuchni NATUR. Gotuj przez kolejne 30 minut. Wybierz odpowiednie naczynie, które sprawdzi się do długotrwałego gotowania na niewielkim ogniu. Idealnym wyborem może okazać się garnek NATUR IRON 5 l bądź garnek SIMPLE 10 l.
Przecedź rosół. Podroby przekrój na cienkie paski i włóż do rosołu. Podawaj dowolnie, np. z ryżem, bądź makaronem. Przy podaniu posyp wierzch odrobiną natki pietruszki. Na bazie rosołu możesz stworzyć również inne zupy. Smacznego!
Jeśli chcesz, możesz przygotować makaron do rosołu samodzielnie w domu w ciągu dosłownie kilku minut. Sprawdź przepis!