Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Sałatka z marynowanej dyni to danie, które przywoła smak jesieni niezależnie od pory roku. Dynie możesz przygotować jesienią i przechowywać ją w domowej spiżarni przez cały rok. Sałatka zawdzięcza swój smak dodatkowi jabłka oraz suszonych śliwek. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, dlatego dobrze sprawdzi się na szybki lunch. Możesz wziąć ją ze sobą w drogę w pojemniku typu to go.
Co jest potrzebne na sałatkę z marynowanej dyni?
- 200 g marynowanej dyni
- 0,5 selera średniej wielkości
- 1 jabłko
- 3-4 suszone śliwki
- 1 pietruszka
- sól do smaku
- kwasek cytrynowy
- 2-3 łyżki śmietany
Jak przygotować sałatkę z marynowanej dyni?
Seler i pietruszkę umyj, a następnie ugotuj na miękko. Możesz użyć garnka z zestawu SUPERIOR. Pokrój je w słupki śliwki namocz w wodzie, a gdy już napęcznieją, oddziel od nich pestki i pokrój w paski. Marynowaną dynie również pokrój w paski. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki. Składniki skrop kwaskiem cytrynowym bądź sokiem z cytryny, aby zachowały swój kolor. Następnie posyp je łyżką cukru. Wymieszaj wszystko razem, dodając śmietanę. Możesz ją zastąpić jogurtem naturalnym bądź olejem rzepakowym.
Sałatkę podawaj w salaterce. Smacznego!
Gdzie kupić marynowaną dynię?
Marynowaną dynię kupisz w większych sklepach spożywczych lub w sieci. Staraj się wybierać produkty oznaczone jako ekologiczne lub z jak najkrótszym składem – zazwyczaj mają one najwyższą jakość. Możesz też oczywiście samodzielnie przygotować taką dynię w domu, a następnie korzystać z niej przez cały kolejny rok. Dzięki temu dobierzesz idealne proporcje składników, które szczególnie dobrze będą smakowały Ci i Twojej rodzinie!
Czy suszone śliwki można pominąć?
Tak, jeśli nie przepadasz za śliwkami, możesz je pominąć. Jednak dodają one słodkawego smaku sałatce, doskonale komponując się z innymi składnikami, dlatego warto dać im szansę. Możesz oczywiście modyfikować przepis według własnego uznania, np. zmieniając proporcje poszczególnych składników.
Jakie jabłko wybrać?
Do sałatki sprawdzi się idealnie takie jabłko, które jest słodkie, ale zawiera odrobinę kwaśnych nut. Oczywiście jeśli masz swoje własne preferencje co do słodkości/kwaśności dań możesz dostosować przepis do swoich własnych potrzeb.