Sos grzybowy jest łatwy w przygotowaniu i pasuje do bardzo wielu dań, nie tylko mięsnych. Możesz podać go w sosjerce w trakcie świątecznego obiadu, czy wykorzystać go jako bazę do podawania dziczyzny, czy indyka. Do jego przygotowania, poza suszonymi grzybami, przyda się również cebula oraz natka pietruszki. Najlepiej smakuje zrobiony na bazie z rosołu.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 30 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 750 ml wody lub rosołu
Jak przygotować sos grzybowy?
Grzyby opłucz i namocz w wodzie. Najlepiej zrób to dzień przed przygotowaniem sosu. Gotuj je w tej samej wodzie do miękkości przez ok. 1 godzinę. To może zająć nieco mniej lub więcej czasu, zależnie od wielkości grzybów oraz ich gatunku. Użyj do tego swojego ulubionego garnka, np. z zestawu FIRST.
Gdy grzyby będą już zupełnie miękkie, odcedź je i zblenduj lub posiekaj. Na głębokiej patelni MONOLIT rozpuść masło. Dodaj do niego mąkę i stwórz zasmażkę. Dodaj do niej wywar z grzybów, same grzyby oraz cebulkę, natkę pietruszki i sól. Zagotuj, a następnie dopraw według uznania pieprzem i solą. W razie potrzeby możesz do masy dodać żółtka jaj lub gęstą śmietanę. Podawaj np. z mięsem i frytkami bądź kaszą.