Składniki:
- 5 mięsistych, dojrzałych i pachnących pomidorów bez skórki
- 4 jajka
- 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne, gałki muszkatałowej i kuminu
- świeża kolendra, pietruszka lub szczypior
- ząbek czosnku (ewentualnie cebula)
Jak przygotować szakszukę?
Na oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek (może być też cebula). Przypraw go łyżeczką słodkiej papryki, kuminem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Smaż całość przez minutę na małym ogniu.
Obierz pomidory. Aby zrobić to szybko i skutecznie, sparz je i ręcznie ściągnij skórkę. Następnie pokrój je w kostkę i dorzuć do czosnku i przypraw. Duś je przez 5-7 minut aż staną się miękkie, po czym dopraw solą, pieprzem i kurkumą.
Na patelnie wbij jajka. Jeśli posiadasz do niej pokrywkę, użyj jej. Dzięki temu całość szybko i równo się zetnie. To powinno zająć ok. 5 minut.
Pod koniec posyp potrawę swoim ulubionym dodatkiem, np. posiekaną pietruszką, świeżą kolendrą bądź szczypiorkiem. Podawaj danie na patelni.
Autorka przepisu:
Martyna Czerwińska @dom_na_dobre