Składniki:
- 1,5 kg cebuli
- 200 g (kostka) masła
- 200 ml białego wina
- 1,5 l bulionu warzywnego + łupiny cebuli
- sól i pieprz do smaku
- bagietka
- 100 g sera gruyère
- garść świeżego tymianku
- garść szczypiorku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Jak zrobić zupę cebulową w duchu zero waste?
Cebulę obierz i pokrój w plastry o grubości mniej więcej 4 mm (polecamy noże w bloku NATUR). Łupiny opłucz i dodaj do gotującego się bulionu warzywnego, dzięki czemu uzyskasz charakterystyczną barwę oraz większą głębię smaku. Pokrojoną cebulę przełóż do garnka razem z masłem i dodaj łyżkę cukru. Posól ją i smaż na niewielkim ogniu przez 45-60 minut, aż do uzyskania jednolitego, głębokiego, ciemnozłotego koloru. Jeśli na dnie pojawi się brązowy osad, dodaj odrobinę wody i wymieszaj wszystko, aby nie doprowadzić do przypalenia.
Gdy cebula skończy się karmelizować, wlej do niej białe wino i zaczekaj, aż niemal całkowicie odparuje. Następnie dodaj do mieszanki bulion. Dopraw go do smaku solą, tymiankiem, pieprzem i liściem laurowym, tzw. bouquet garni. Gotuj całość przez ok. 10 minut.
Przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój na kromki i podsmaż je z obydwu stron na maśle, aż uzyskają złocisty kolor. Do garnka SMART nalej porcję zupy, połóż na niej grzanki i posyp połową sera.
Zapiecz całość w piekarniku z włączoną opcją grilla do chwili, w której ser się rozpuści. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.