Zupa cebulowa a’la Adam w duchu zero waste to pomysł na obiad, obok którego nie można przejść obojętnie! Nie dość, że jest pełna smaku to na dodatek dzięki niej ograniczysz wytwarzanie odpadów. Przepis został stworzony przez profesjonalnego kucharza, Adama Borowicza. Do jego przygotowania przyda Ci się wygodny zestaw garnków, np. z odczepianą rączką.
Co jest potrzebne na zupę cebulową a'la Adam?
- 1,5 kg cebuli
- 200 g (kostka) masła
- 200 ml białego wina
- 1,5 l bulionu warzywnego + łupiny cebuli
- sól i pieprz do smaku
- bagietka
- 100 g sera gruyère
- garść świeżego tymianku
- garść szczypiorku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Jak zrobić zupę cebulową w duchu zero waste?
Cebulę obierz i pokrój w plastry o grubości mniej więcej 4 mm (polecamy noże w bloku NATUR). Łupiny opłucz i dodaj do gotującego się bulionu warzywnego, dzięki czemu uzyskasz charakterystyczną barwę oraz większą głębię smaku. Pokrojoną cebulę przełóż do garnka razem z masłem i dodaj łyżkę cukru. Posól ją i smaż na niewielkim ogniu przez 45-60 minut, aż do uzyskania jednolitego, głębokiego, ciemnozłotego koloru. Jeśli na dnie pojawi się brązowy osad, dodaj odrobinę wody i wymieszaj wszystko, aby nie doprowadzić do przypalenia.
Gdy cebula skończy się karmelizować, wlej do niej białe wino i zaczekaj, aż niemal całkowicie odparuje. Następnie dodaj do mieszanki bulion. Dopraw go do smaku solą, tymiankiem, pieprzem i liściem laurowym, tzw. bouquet garni. Gotuj całość przez ok. 10 minut.
Przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój na kromki i podsmaż je z obydwu stron na maśle, aż uzyskają złocisty kolor. Do garnka SMART nalej porcję zupy, połóż na niej grzanki i posyp połową sera.
Zapiecz całość w piekarniku z włączoną opcją grilla do chwili, w której ser się rozpuści. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Smacznego!
Dlaczego warto używać garnków z odczepianą rączką?
Takie garnki pozwalają nie tylko na zaoszczędzenie miejsca w szafkach, ale również są doskonałe dla osób, które lubią zapiekać dania w piekarniku. Po odpięciu rączki garnek zajmuje mniej przestrzeni, dzięki czemu możesz użyć większego naczynia, a ponadto w łatwy sposób możesz wyjąć garnek po fakcie.
Jaką bagietkę wykorzystać do zupy cebulowej?
Najlepsza bagietka jest świeża i wykonana z wysokiej jakości składników. Dlatego tych najlepszych warto szukać w lokalnych piekarniach. Bagietka powinna mieć chrupiącą skórkę i być miękka w środku. Warto przekroić ją za pomocą noża do chleba z ząbkami.
Czym jest ser gruyère?
To rodzaj szwajcarskiego sera tworzonego z mleka krowiego. Jest serem twardym, dojrzewającym, podpuszczkowych. Ma łagodny smak. Obecnie można znaleźć go w większych sklepach, istnieje również możliwość zamówienia go przez sklepy internetowe. Jeśli jednak nie uda Ci się go dostać, możesz zamienić go na ser Comte, Beaufort lub ewentualnie ementaler.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.