Zupa chrzanowa wielu osobom kojarzy się z wiosną, a więc również z daniami wielkanocnymi. Jest zaskakująco prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdź przepis na to tradycyjne danie według Adama Borowicza.
Co jest potrzebne na zupę chrzanową?
- 1,3 l bulionu
- 200 g wędzonego boczku
- 3 białe surowe kiełbasy
- 3 łyżeczki startego chrzanu
- 150 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła klarowanego
- biały pieprz, wg. uznania
- sól, wg. uznania
- jajka ugotowane na twardo (zależnie od ilości osób)
- 1 pęczek szczypiorku
Jak przygotować zupę chrzanową?
W żeliwnym garnku NATUR IRON na maśle klarownym podsmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez wyciskacz czosnek. Zalej bulionem, dodaj pokrojony za pomocą ostrego noża boczek, opłukaną białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek.
Gotuj około 30 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmij liść laurowy, ziele angielskie, boczek i kiełbasę. Następnie dodaj śmietankę, starty chrzan i dokładnie zblenduj. Dopraw białym pieprzem, solą i łyżeczką cukru. Zupę podawaj z jajkiem, plasterkami kiełbasy i posiekanym szczypiorkiem na talerzach CELESTIA. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.