Składniki:
- 0,5 kg świeżych grzybów (podgrzybek koźlarz lub prawdziwek)
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka kolendry (ziarna roztarte w moździerzu)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 100 g śmietany 18%
- kieliszek białego, półwytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować zupę grzybową?
Zacznij od oczyszczenia grzybów letnią wodą. Następnie za pomocą papierowego ręcznika odsącz z nich nadmiar wody. W dużym garnku, np. z linii MODEL, zacznij podgrzewać bulion.
Cebulę pokrój w kostkę za pomocą ostrego noża, co pozwoli na uniknięcie nadmiernego łzawienia oczu. Następnie podsmaż ją na maśle, uważając, aby jej nie spalić.
Na patelnię dodaj grzyby, białe wino oraz startą kolendrę i smaż całość przez chwilę. Następnie wszystko dodaj do bulionu. Pokrój marchewkę, pietruszkę i czosnek. Również dodaj je do gotującego się wywaru razem z przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Zupę grzybową należy gotować przez około 45 minut. Na sam koniec zabiel ją śmietaną. Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.