Pyszne dania z dodatkiem grzybów to doskonałe inspiracje na jesień. Te sezonowe dania są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaków. Sprawdź, które z nich warto przygotować! Zacznij od sosu kurkowego, którym możesz polać mięsa, ryż, czy ziemniaki. Pamiętaj, że go przygotowania posiłków przydadzą Ci się wysokiej jakości, wygodne w użytkowaniu noże.
Sos kurkowy jako wszechstronny dodatek
Sos kurkowy możesz podać z chlebem, ale będzie również idealnym dodatkiem do wielu różnych potraw: polejesz nim pieczeń, dodasz do ryżu oraz innych składników obiadu. Ponadto możesz zrobić go więcej i przechowywać przez jakiś czas, wykorzystując w razie potrzeby.
Co jest potrzebne na sos kurkowy?
- 200 g kurek
- Dwie łyżeczki świeżego, posiekanego koperku
- 100 g serka topionego
- 2 łyżeczki serka masarpone
- Sól, pieprz,
- Olej rzepakowy
Jak przygotować sos kurkowy?
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy kurki. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Całość smażymy, aż kurki staną się miękkie. Następnie dodajemy serek topiony i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sos kurkowy podajemy ze świeżą bagietką.
Do przygotowania sosu kurkowego polecamy patelnię NATUR.
Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami na obiad
Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami to propozycja obiadowa, obok której nie przejdziesz obojętne. Pachnie naprawdę wyśmienicie! Do stworzenia tego przepisu wystarczy Ci tak naprawdę kilka podstawowych składników. Kurki są tak smaczne, że nie potrzebują nadmiaru dodatków.
Co jest potrzebne na kurczaka w sosie śmietanowym z borowikami?
- 2 filety z kurczaka po 150 g
- 200 g borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g sera Mascarpone
- Kilka gałązek świeżego koperku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Co jest potrzebne na kurczaka w sosie śmietanowym z borowikami?
Koperek płuczemy i drobno szatkujemy. Obieramy cebulę, czosnek i drobno kroimy. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i kroimy w grubsze paski. Myjemy borowiki i również kroimy je w grubsze plastry. Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulę z czosnkiem przez 5 minut, następnie dodajemy kurczaka, borowiki i smażymy całość, aż wszystkie produkty na patelni staną się miękkie. Dodajemy serek Mascarpone, koperek, sól oraz pieprz. Mieszamy.
Przykrywamy patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Sos śmietanowy z borowikami najlepiej podawać z puree ziemniaczanym.
Do przygotowania sosu polecamy pokrywkę uniwersalną Gerlach.
Soczyste steki z cebulką i pieczarkami dla wymagającego podniebienia
Soczyste steki z cebulą i pieczarkami przygotujesz nie tylko w sezonie na grzyby. Sprawdź, jak zrobić to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolacje z bliskimi. Pamiętaj, aby wybrać mięso wysokiej jakości!
Co jest potrzebne na soczyste steki z cebulą i pieczarkami?
- 4 steki wołowe po 200 g
- 1 brokuł
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 600 ml bulionu warzywnego
- 3 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 ½ łyżki masła
- ¼ szklanki mleka
- Sól i pieprz
Jak przygotować soczyste steki z cebulą i pieczarkami?
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C z funkcją termoobiegu. Brytfankę smarujemy masłem (1 łyżka masła) i wstawiamy na włączony palnik. Kładziemy steki do brytfanki i smażymy je tak, aby się ładnie zarumieniły. Następnie przekładamy na talerz i odkładamy na bok. Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy je drobno. Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą i odkrawamy różyczki. Pieczarki również płuczemy, i kroimy na kilka części.
Wlewamy wodę do garnka, doprowadzamy do wrzenia, solimy, wrzucamy brokuły i gotujemy je przez 10minut, aż zmiękną. W drugim garnku zalewamy ziemniaki zimną wodą i gotujemy przez 25 minut, następnie odcedzamy i ugniatamy je w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. W trakcie ugniatania dodajemy roztopione masło (1/2 łyżki masła), mleko i sól. Do brytfanki dodajemy czosnek i cebulę, smażymy je przez 8 minut, aż zmiękną. Dodajemy pokrojone grzyby i przesmażamy całość przez kolejne 8 minut.
Wlewamy do brytfanki bulion warzywny i dokładnie mieszamy. Ponownie wkładamy steki do brytfanki, układamy tymianek, liście laurowe, dodajemy sos Worcestershire i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, zamykamy pokrywką i wstawiamy naczynie do piekarnika na godzinę. Gotowe danie podajemy z puree ziemniaczanym i brokułami.
Do przygotowania soczystych steków polecamy brytfankę indukcyjną Granitex.