Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC 26cm
Qatayef to wywodzący się z krajów arabskich deser. Orientalne, puszyste naleśniczki z pysznym kremem, posypane pistacjami to coś naprawdę wybornego. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Do wykonania dania przyda Ci się patelnia.
Co jest potrzebne na qatayef?
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 3 g drożdży
- 3 g proszku do pieczenia
- 15 g cukru
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej i dodatkowe 50 ml po wyrastaniu
Syrop:
- 100 g cukru
- 60 ml wody
- sok z cytryny
Krem:
- 500 ml tłustego mleka
- 50 g masła
- 75 g cukru
- 35 g skrobi kukurydzianej (nie może to być mąka ani kukurydziana, ani ryżowa!)
Dodatkowo:
- pistacje do wykończenia deseru
Jak przygotować qatayef?
Suche składniki na ciasto połącz w misce. Dodaj wodę i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki tak, aby nie było żadnych grudek. Odstaw całość na pół godziny, by drożdże zaczęły działać. Następnie wymieszaj ciasto bardzo dokładnie. Dolej kolejne 50-75 ml wody i znów wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej śmietany. Znów odstaw, tym razem na ok. 15 minut.
Zacznij przygotowywać syrop. Wszystkie składniki poza sokiem z cytryny połącz w rondelku. Zagotuj całość. Dodaj sok z cytryny i znów zagotuj. Odstaw do wystudzenia.
Wyjmij garnek i wlej do niego 400 ml mleka. Dodaj masło, cukier oraz wodę pomarańczową. Podgrzewaj na niedużym ogniu. W kubku lub miseczce połącz skrobię i pozostałe mleko. Kiedy to w garnku zacznie wrzeć wyłącz kuchenkę, dodaj do niego zawartość kubka i wymieszaj za pomocą trzepaczki. Ponownie zacznij całość podgrzewać i mieszaj aż krem zgęstnieje. Przykryj go i odstaw tak, aby wystygł.
Z przygotowanego ciasta smaż niewielkie placuszki o średnicy ok. 12 cm. Rób to na niedużej mocy kuchenki, tylko z jednej strony, tak aby drożdże swoim działaniem sprawiły, że z jednej strony naleśniki będą przypominać strukturą gąbkę. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy gąbczastą stroną do góry.
Zacznij składać danie. Placek kładź na dłoni złotą stroną w dół. Na niego nakładaj pełną łyżeczkę kremu. Placek w połowie sklejaj trochę jak pieroga, a trochę jak rożek. Mocno ściskaj krawędzie, by się nie rozchodziły. Gotowe ciasto ułóż na talerzyku, kremem w kierunku krawędzi. Kontynuuj z pozostałymi.
Całość posyp rozkruszonymi pistacjami i skrop syropem. Deser gotowy, smacznego!
Jaka postał qatayef?
Historia tego dania sięga VIII-X wieku. Pierwsze wzmianki pojawiają się już w średniowiecznych arabskich księgach kucharskich. Uważa się, że było to danie serwowane początkowo na dworach kalifów jako wyszukana słodka przekąska. Był to symbol gościnności oraz luksusu. Z czasem stał się popularnym daniem w trakcie Ramadanu, postnego miesiąca, w trakcie którego należy jeść wyłącznie po zachodzie słońca. Dla wielu osób z rejonów arabskich jest to nostalgiczne danie z dzieciństwa.
Dlaczego naleśniki w przepisie smaży się tylko z jednej strony?
Taki sposób przygotowania jest tradycyjny dla tego dania i pozwala uzyskać specyficzną, gąbczastą strukturę. Doskonale wchłania ona syrop, którym polewa się naleśniki i pozwala na zlepienie dania niczym polskich pierogów, mimo że są one już usmażone. Takie smażenie jest więc niezwykle istotne w jego przypadku.
Z jakim kremem można jeszcze podawać qatayef?
Podany w przepisie krem nie jest oczywiście jedynym możliwym wypełnieniem dla tego dania. Możesz przygotować np. krem na bazie ricotty i miodu, stworzyć krem budyniowy z dodatkiem wanilii, serwować je z kremem orzechowym z mascarpone albo też sięgnąć po tradycyjny arabski krem mleczny. Dobrym pomysłem może być też czekoladowy krem daktylowy. Możliwości jest więc naprawdę dużo – warto eksperymentować!
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach