Sałatka z jajkiem, pomidorkami cherry i chrupiącym boczkiem to pomysł na smaczny lunch dla każdego, zarówno do szkoły, jak i do pracy. Do jej przygotowania przyda Ci się rondelek, ostre noże oraz patelnia grillowa. Pamiętaj, że wysokiej jakości produkty kuchenne są nie tylko trwałe, ale również przyśpieszają proces przygotowywania posiłków.
Co jest potrzebne na sałatkę z jajkiem, pomidorkami cherry i boczkiem?
- 2 jajka
- 4 plastry boczku
- 6 liści sałaty lodowej
- 15 pomidorków cherry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki słodkiej musztardy
- Dwie garście grzanek
- Sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z jajkiem, pomidorkami cherry i chrupiącym boczkiem?
Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Na patelni grillowej (np. Natur 28 cm) podsmaż plastry boczku, aż staną się chrupiące. Umyj liście sałaty lodowej i pokrój je na mniejsze kawałki. Pomidorki cherry pokrój na połówki.
Przygotuj dressing. W misce wymieszaj 1 łyżkę wody, sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę. Całość dopraw solą i pieprzem. Ugotowane jajka odstaw na bok do wystygnięcia. Następnie obierz je i pokrój na ćwiartki. Na 2 talerzach ułóż sałatę, boczek, pomidorki, grzanki oraz jajka. Całość polej dressingiem tuż przed podaniem.
W czym zabrać sałatkę do pracy?
Sałatkę warto włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Najlepiej wykonanego z trwałych i nietoksycznych materiałów, takich jak szło czy stal nierdzewna. Dzięki temu zyskasz pewność, że posiłek będzie zdrowy i nie zmieni swojego smaku w trakcie transportu. Wykorzystaj na przykład pojemniki do przechowywania Gerlach!
Czy zamiast pomidorków cherry można wykorzystać inne?
Tak! Możesz użyć innych rodzajów pomidorów. Większe okazy mają w sobie jednak zwykle więcej soku, dlatego konsystencja sałatki może ulec drobnej zmianie.
Jak ugotować jajko, aby było idealnie twarde?
Jajko włóż do garnka i zagotuj wodę. Przykryj garnek, wyłącz kuchenkę i zaczekaj około 10 minut – po tym czasie jajko będzie gotowe!