Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Sernik w stylu greckim to wyjątkowe połączenie kremowego serka z wyrazistą fetą, otulone delikatnym wiśniowym sosem. Idealny deser na każdą okazję, zachwycający nie tylko smakiem, ale i teksturą. Przepis został opracowany przez Adama Borowicza.
Co jest potrzebne na sernik w stylu greckim?
Ciasto na spód:
- 200 g herbatników lub biszkoptów
- 100 g masła
Ciasto Na masę jogurtową:
- 450 g serka kremowego
- 150 g sera feta
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sos wiśniowy:
- 350 g (mrożonych) drylowanych wiśni
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki esencji waniliowej
Jak przygotować sernik w stylu greckim?
Zacznij od przygotowania spodu. Rozkrusz herbatniki na drobne okruchy (możesz użyć blendera). Następnie roztop masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Wyłóż dno tortownicy (średnica około 23-26 cm) papierem do pieczenia, a następnie wciśnij masę herbatnikową na dno, tworząc równą warstwę. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy.
W dużej misce umieść serek kremowy, ser feta kremowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj składniki na gładką masę. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodaj skórkę z otartej cytryny oraz skrobię ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj całość, aby masa była jednolita. Przełóż masę jogurtową na schłodzony spód z herbatników, wyrównaj powierzchnię.
Rozgrzej piekarnik do 170°C (bez termoobiegu) i wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz sernik przez około 60 minut. Sernik jest gotowy, gdy środek jest ścięty, ale wciąż lekko sprężysty. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach na około 10-15 minut, aby stopniowo ostygł. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź.
Jak przygotować sos wiśniowy?
Zacznij od odsączenia wiśni. Zachowaj sok. Dodaj do niego tyle wody, aby uzyskać ok. 1,5 szklanki płynu (ok. 370-380 ml). Wymieszaj w rondelku cukier z mąką kukurydzianą. Dodaj sok i doprowadź go do wrzenia. Gotując, cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.
Zdejmij garnek z kuchenki. Dodaj do sosu masło, esencję waniliową i wiśnie. Całość wymieszaj i podawaj razem z sernikiem. Smacznego!

Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.