Sernik w stylu greckim to wyjątkowe połączenie kremowego serka Filadelfia z wyrazistą fetą, otulone delikatnym wiśniowym sosem. Idealny deser na każdą okazję, zachwycający nie tylko smakiem, ale i teksturą.
Na spód:
- 200 g herbatników lub biszkoptów
- 100 g masła
Na masę jogurtową:
- 450 g serka Filadelfia oryginal
- 150 g sera feta
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Spód: Rozkrusz herbatniki na drobne okruchy (możesz użyć blendera). Następnie roztop masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Wyłóż dno tortownicy (średnica około 23-26 cm) papierem do pieczenia, a następnie wciśnij masę herbatnikową na dno, tworząc równą warstwę. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy.
Masa jogurtowa: W dużej misce umieść serek Filadelfia, ser feta kremowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj składniki na gładką masę. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodaj skórkę z otartej cytryny oraz skrobię ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj całość, aby masa była jednolita. Przełóż masę jogurtową na schłodzony spód z herbatników, wyrównaj powierzchnię.
Rozgrzej piekarnik do 170°C (bez termoobiegu) i wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz sernik przez około 60 minut. Sernik jest gotowy, gdy środek jest ścięty, ale wciąż lekko sprężysty. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach na około 10-15 minut, aby stopniowo ostygł. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź.
Czym udekorować grecki sernik:
Najlepiej sos wiśniowy ☺️
Sos wiśniowy:
- 350 g (mrożonych) drylowanych wiśni
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie sosu:
1) Odsączyć wiśnie, zachować sok. Dodać tyle wody do soku, żeby uzyskać 1 i 1/2 szklanki płynu.
2) Wymieszać w rondlu cukier z mąką kukurydzianą. Dodać sok i doprowadzić do wrzenia. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
3) Zdjąć z ognia. Dodać masło, esencję waniliową i wiśnie. Wymieszać. Smacznego!
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.