Sernik z malinami to pyszny pomysł na letni deser. Do przygotowania przydadzą Ci się świeże maliny, najlepiej prosto z ogródka oraz wygodna foremka do pieczenia. Sprawdź, jak przygotować sernik z malinami krok po kroku!
Jakie składniki do sernika z malinami?
Ciasto:
- 280 g mąki
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 135 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarożku z wiaderka kanapkowo-sernikowego
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 2 białka
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki malin
- Łyżka cukru
Jak zrobić sernik z malinami?
Mąkę, żółtka, cukier puder oraz margarynę ugniataj aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Przygotuj z niej kruchy spód i przełóż na formę.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Włóż do niego formę z ciastem na ok. 15 minut. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj masę serową.
Ser przełóż do miski, dodaj do niego cukier puder, jajka, olej oraz budyń waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj tak, aby nie było grudek. Wyjmij z piekarnika formę z kruchym spodem i wlej na nią masę serową.
W garnku ugotuj maliny razem z łyżką cukru. Po 5 minutach całą zawartość przelej na masę serową. Zmniejsz temperaturę w piekarniku, ustawiając 160°C i wstaw do niego sernik z malinami na około godzinę. Smacznego!
Jak przygotować ser twarogowy do zrobienia sernika?
Zamiast twarożku do sernika, możesz postawić na zwykły, biały ser. Jednak aby nabrał on odpowiedniej konsystencji, musisz go odpowiednio przygotować. Zmiel go w maszynce do mielenia mięsa co najmniej trzykrotnie. Wówczas możesz użyć go do wykonania takiego lub podobnego wypieku.
Czy mrożone maliny również się sprawdzą?
Tak, ale uważaj na wysoką zawartość wody! Nim zaczniesz przygotowywać danie, wyłóż je na sitko i zaczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową. Możesz również od razu je ugotować, jednak pamiętaj, aby zaczekać, aż odparuje nadmiar wody.
Ile kalorii ma twaróg sernikowy?
W 100 g twarogu sernikowego znajduje się zazwyczaj ok. 90-100 kcal. Zawiera on ok. 10-15% czystego białka.