Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Po jakie sezonowe warzywa i owoce warto sięgnąć? Dowiedz się, kiedy w Polsce zaczyna się sezon i sprawdź, jakie warzywa mają zbiory w jakim terminie, aby zaplanować posiłki składające się właśnie ze zdrowych, lokalnych produktów. To też doskonały sposób na oszczędzanie. Dlaczego sięganie po sezonowe warzywa i owoce są zdrowsze?
Dlaczego warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce?
Sięganie po sezonowe warzywa i owoce ma naprawdę wiele zalet. Przede wszystkim, badania wykazują, że takie produkty są po prostu zdrowsze. Długie przechowywanie może sprawiać, że zawartość witamin w owocach i warzywach spada. I tak na przykład sezonowe polskie truskawki mają wyższą zawartość witaminy C, niż te importowane zimą z innych krajów. Takie produkty często są również mniej pryskane, ograniczane są również konserwanty.
Kupując produkty sezonowe możesz również wspierać lokalnych producentów, co nie tylko wspiera Twoją najbliższą społeczność, ale również pomaga ograniczać ślad węglowy, ponieważ żywność nie jest transportowana na tak duże odległości. Sezonowe i lokalne owoce i warzywa są też zwykle po prostu tańsze. To wszystko sprawia, że wybieranie właśnie takich produktów jest naprawdę rozsądnym pomysłem.
Sezonowe warzywa i owoce w Polsce – lista
Jakie sezonowe warzywa i owoce w Polsce należy wybierać? Zapisz sobie naszą listę, aby zawsze móc sięgnąć po odpowiednie produkty! Pamiętaj, że niektóre z nich mogą mieć sezon trwający przez kilka miesięcy, toteż mogą pojawić się na liście kilkukrotnie.
Marzec i kwiecień
- Rzodkiewka
- Szczypiorek
- Sałata masłowa
- Rzeżucha
- Kiełki
Maj
- Szparagi zielone i białe
- Botwina
- Młoda kapusta
- Rzodkiewka
- Sałaty: masłowa, rzymska
- Szpinak
- Szczypiorek
- Cebula dymka
- Truskawki (początek sezonu)
- Rabarbar
Czerwiec
- Bób
- Groszek cukrowy
- Młode ziemniaki
- Ogórki gruntowe
- Pomidory (szklarnie i początek gruntowych)
- Sałaty
- Szpinak
- Truskawki
- Czereśnie
- Porzeczki czerwone i czarne
- Rabarbar
Lipiec
- Ogórki gruntowe
- Pomidory gruntowe
- Papryka
- Cukinia
- Fasolka szparagowa
- Kalafior
- Brokuły
- Maliny
- Borówki amerykańskie
- Jagody leśne
- Wiśnie
- Czereśnie
- Porzeczki
- Brzoskwinie
Sierpień
- Papryka
- Cukinia
- Kabaczki
- Bakłażany
- Marchew
- Pietruszka korzeniowa
- Seler
- Pomidory
- Ogórki
- Fasolka szparagowa
- Dynia (wczesne odmiany)
- Śliwki
- Jabłka (wczesne odmiany)
- Maliny
- Borówki
- Jeżyny
- Winogrona
Wrzesień
- Dynia
- Kabaczki
- Papryka
- Cukinia
- Buraki
- Marchew
- Pietruszka
- Seler
- Ziemniaki
- Kapusta biała i czerwona
- Brokuły
- Kalafior
- Jabłka
- Śliwki
- Gruszki
- Maliny (późne odmiany)
- Winogrona
- Orzechy laskowe
Październik
- Kapusta biała, czerwona i włoska
- Brukselka
- Kalafior
- Brokuły
- Dynia
- Marchew
- Buraki
- Pietruszka
- Seler
- Ziemniaki
- Jabłka
- Gruszki
- Orzechy włoskie i laskowe
Gdzie kupować sezonowe warzywa i owoce?
Sezonowe owoce można często dostać w lokalnych sklepach, jednak warto szukać też w innych miejscach. Jeśli w swojej okolicy masz rolników, warto ich zapytać, czy nie mają produktów na sprzedaż. Będąc w samochodowej trasie po kraju, jeśli zboczysz w boczne drogi i będziesz jechać przez niewielkie miejscowości możesz natrafić na miejsca sprzedające lokalne produkty, np. szparagi. Warto wówczas zatrzymać się i po prostu je zakupić. Kolejnym dobrym miejscem jest lokalny targ, gdzie często swoje produkty sprzedają także niewielcy, lokalni producenci, którzy przede wszystkim hodują żywność na własny użytek.
Możesz również poszukać sklepów internetowych albo ogłoszeń na stronach z lokalnymi produktami. Tam również możesz znaleźć kontakt do osób, które sprzedają sezonowe warzywa i owoce.
Jak rozpoznać polskie sezonowe warzywa i owoce?
Polskie sezonowe warzywa i owoce rozpoznasz po etykiecie – powinna na niej widnieć informacja dotycząca pochodzenia żywności. Ponadto warto zwracać też uwagę na ich wygląd, kształt i zapach. Produkty w dużych marketach często są uważnie selekcjonowane, dlatego np. wszystkie papryki czy pomidory wyglądają podobnie. Jeśli jednak produkt jest lokalny i prosto od producenta, powinien zawierać pewne niedoskonałości: może być mniejszy lub większy niż standardowo, mieć specyficzny kształt lub kolor. Ważne jest też to, aby po prostu kupować je w odpowiednich miesiącach. W grudniu nie ma co się spodziewać polskich truskawek w sklepach, a w maju nie kupisz tegorocznej, lokalnej dyni.
Dlaczego warto planować posiłki zgodnie z sezonowością produktów?
Wybieranie sezonowych produktów to nie tylko ekologia i oszczędność, ale również różnorodność. Sięgając po takie warzywa i owoce zmusisz się, aby tworzyć ciekawe posiłki z szerokiej gamy produktów, nie ograniczając się tylko do tych „codziennych”, które wybierasz najczęściej. A nie da się ukryć, że różnorodna dieta to zwykle dieta zdrowsza, która znacznie lepiej wpływa na organizm. Przed zakupami i planowaniem obiadów na cały kolejny tydzień warto więc sprawdzić, co sezonowego aktualnie można znaleźć w sklepie.
Co zrobić z sezonowych owoców i warzyw?
Sezonowe warzywa i owoce możesz oczywiście wykorzystać do stworzenia różnorodnych dań: zarówno obiadów, jak i deserów. Jednak gdy rok jest dobry i plony obfite, ceny produktów mogą być bardzo niskie i bardzo kuszące. Nie zmarnuj takiej okazji! Warto wówczas kupić większą ilość danego produktu i stworzyć z niego przetwory, które przydadzą Ci się również zimą.
Z owoców możesz przygotować różnorodne konfitury, dżemy, owoce w syropie, kompoty itd., zamykając smak lata w słoikach. Możesz też kisić warzywa, przechowywać je w różnego rodzaju zalewach i tworzyć przeciery. Nie bez powodu domowa passata pomidorowa staje się coraz popularniejsza w Polsce. Możliwości nie brakuje – wystarczy odpowiednio wcześniej się przygotować, zaopatrzyć w słoiki i znaleźć dobre, sprawdzone przepisy.
Przygotuj się na sezonowe gotowanie
Sezonowe gotowanie może być prawdziwą i zdrową przyjemnością. Aby jednak tworzenie obiadów oraz trwałych przetworów było naprawdę wygodne, warto się do tego odpowiednio przygotować. Zaopatrz się w wysokiej jakości akcesoria kuchenne, garnki i noże, które przetrwają z Tobą lata. W ofercie marki Gerlach znajdziesz takie produkty, dzięki którym czas spędzony w kuchni będzie naprawdę efektywny.