Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Śląskie kluseczki z aglio olio e peperoncino łączą lokalny, polski przepis z włoską pastą na bazie cera camembert. Danie w stylu zero waste, wykończone orzechami laskowymi i posypane twardym serem dojrzewającym typu parmezan na pewno doskonale sprawdzi się na obiad w Twoim domu. Sprawdź przepis stworzony przez Kubę Korczaka. Do jego przygotowania przyda Ci się głęboka patelnia.
Co jest potrzebne na śląskie kluseczki z aglio olio e peperoncino?
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej + 50 g do podsypywania
- 1-2 jajka "0" lub "1"
- Sól
Dodatki:
- 4-5 ząbków czosnku (lub więcej, jeśli lubicie)
- 1-2 pęczki natki pietruszki (w zależności od wielkości)
- 100 g twardego sera dojrzewającego
- 1/2 sera camembert
- orzechy laskowe bez łupin
- 1 papryczka chilli
- 30 g masła
- 100 ml oliwy
Podane składniki wystarczą na danie dla 4 osób.
Jak przygotować śląskie kluseczki z aglio olio e peperoncino?
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Wyciągnij je z wody, ale nie wylewaj jej! Jeśli posiadasz ziemniaki pozostałe z obiadu możesz wykorzystać również je.
Gdy ziemniaki ostygną, ściągnij z nich skórkę. Można ją zjeść, np. z odrobiną masła. Dzięki temu nie będzie trzeba jej wyrzucać.
Ugotowane kartofle przepuść przez praskę co najmniej dwukrotnie, lub przetrzyj je przez drobne sito. Masę przełóż do miski i rozłóż równomiernie na dnie. Masę podziel na 4 równe części, zaznaczając je dłonią lub nożem (wystarczy „narysować” na nich znak +). Wyjmij ¼ ziemniaków, ułóż je na boku w tej samej misce, na pozostałych ziemniakach, a powstałą dziurę wypełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj do całości szczyptę soli i jajko.
Całość dokładnie wymieszaj, tak aby w cieście nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być gładkie i spójne. Jeśli po dłuższym wyrabianiu nie będzie się wystarczająco lepiło, dodaj do niej jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej lub nieco mąki pszennej (staraj się jej jednak unikać). Wyrób jedną „testową” kluskę.
Pod przykryciem zagotuj wodę z ziemniaków. Posól ją, jeśli nie była wcześniej solona. Jeśli jest jej zbyt mało, możesz dolać więcej. Wówczas pilnuj jednak jej poziomu słoności – wpłynie on mocno na smak klusek.
Gdy woda się zagotuje, wrzuć na próbę jedną kluskę. Sprawdź jej konsystencję. Jeśli się rozpada, dodaj nieco mąki ziemniaczanej do masy, lub – ewentualnie – żółtko jaja. Kluski powinny być jednocześnie sprężyste, delikatne i śliskie. Po wyrobieniu powtórz próbę, aby zyskać pewność, że efekt Cię zadowala.
Gdy ciasto będzie odpowiednie, pobieraj je partiami, przykrywając resztę szmatką. Rolluj je na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną. Średnica „rurek” powinna wynosić ok. 2 cm. Pokrój je na kawałki o grubości ok 1 cm, a następnie kulaj z nich kluski. Powinny być zbite i lekko spłaszczone, ozdobione klasycznym wgłębieniem, które zrobisz za pomocą małego palca.
Kluski dodawaj do gotującej się wody partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię gotuj je jeszcze po ok. 2 minuty każda. Powinny być miękkie, a w środku ciasto powinno być ugotowane, nie surowe. Jeśli masz przygotowane różnej wielkości kluski, gotuj je osobno.
Jak stworzyć dodatki do kluseczek śląskich?
Przygotuj dodatki. Czosnek oczyść i posiekaj je na drobne kawałki lub zblenduj z dodatkiem oliwy na małe kawałeczki (lecz nie na gładko!). Orzechy podpraż na patelni, na niewielkim ogniu, tak by „nabrały rumieńców” i uwolniły aromaty. W trakcie mieszaj je! Możesz je doprawić, np. szczyptą chilli.
Camembert pokrój w plastry, a ser dojrzewający zetrzyj na drobnej tarce. Opcjonalnie możesz za pomocą obieraczki do warzyw wykroić z niego cieniutkie plasterki. Nie mieszaj serów!
Natkę pietruszki umyj i delikatnie osusz. Następnie posiekaj ją na bardzo drobno. Nie wyrzucaj łodyg! Ją również warto zjadać. Papryczkę lub papryczki posiekaj, wyjmując z nich gniazdo nasienne, jeśli chcesz ograniczyć ostrość potrawy.
Jak podać śląskie kluseczki z aglio olio e peperoncino?
Na patelnię dodaj oliwę. Podgrzej ją delikatnie, dodaj czosnek i na niewielkim ogniu duś go przez 30 sekund. Następnie dodaj masło, ser camembert i chilli, całość dokładnie mieszając wraz ze szczyptą soli.
Gdy ser się rozpuści, dodaj natkę. Wymieszaj i po ok. 10 sekundach dorzucaj ugotowane, gorące kluski. Wymieszaj je dokładnie ze wszystkimi składnikami.
Danie wykładaj na talerz, dekoruj startym serem i orzechami, a po spróbowani ewentualnie dopraw solą i/lub świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Autor przepisu:

Kuba Korczak
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.