Sos beszamelowy do lasagne przygotujesz na wygodnej patelni z nieprzywierającą powłoką. Zrobienie go zajmie Ci do 15 minut. To naprawdę prosty przepis, który polega głównie na połączeniu i podgrzaniu wszystkich składników. Nie zapominaj, aby mieszać masę w trakcie! Przydadzą Ci się do tego akcesoria kuchenne z silikonową końcówką.
Co jest potrzebne do przygotowania sosu beszamelowego do lasagne?
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki
- Gałka muszkatołowa
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz
Jak przygotować sos beszamelowy do lasagne?
W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Następnie dodaj do niego mąkę i szybko mieszaj tak, aby nie powstały grudki. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.
Do sosu dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
Podczas przygotowywania, sos musi być stale mieszany, ponieważ łatwo może się przypalić, zwłaszcza wtedy, gdy zaczyna gęstnieć.
Gdy sos zgęstnieje, możesz dodać go do lasagne.
Skąd wziął się sos beszamelowy?
Sos beszamelowy wywodzi się z Francji. To prosta zasmażka, która – jak podaje część źródeł – przez kilkanaście lat była opracowywana przez markiza Louisa de Béchameil, który był urzędnikiem na dworze Ludwika XIV. Z kolei inne źródła informują, że sos stworzył nadworny kucharz François Pierre La Varenne.
Czy można modyfikować sos beszamelowy?
Jak najbardziej tak! Sos beszamelowy może być podstawą do wielu różnych innych sosów. Przygotowując go do lasagne, możesz go urozmaicić poprzez np. dodanie startego sera Cheddar lub dodanie parmezanu, albo poprzez dołączenie do niego śmietany kremówki.
Czy można zrobić wegański sos beszamelowy?
Tak, możesz wykonać wegański sos beszamelowy, wykorzystując zamienniki roślinne. Na przykład masło możesz zastąpić oliwą z oliwek, a zamiast mleka użyj napoju sojowego, czy ryżowego. Pamiętaj jednak, że taki beszamel będzie smakował nieco inaczej, niż ten w klasycznej wersji.