Patelnia CONTRAST PROCOAT 20 cm z powłoką ceramiczną
Sos beszamelowy, nazywany również podstawowym sosem białym prawdopodobnie pochodzi z Francji. Jest jednak bardzo podstawowym sosem, który może być podawany samodzielnie lub na jego bazie można przygotować wiele różnorodnych sosów różnego rodzaju. Wykorzystasz go również do dań kuchni włoskiej. Pamiętaj, aby wykorzystać do niego patelnie lub rondelek z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu przygotowanie będzie zdecydowanie łatwiejsze.
Co jest potrzebne na sos beszamelowy?
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- sól i pieprz, wg. uznania
Jak zrobić sos beszamelowy (podstawowy sos biały)?
W rondelku lub na patelni roztop masło. Używany garnek lub inne naczynie powinno mieć grube dno, co pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła na powierzchni i ogranicza przypalanie potraw. Na to należy uważać: mleko znajdujące się w składzie ma stosunkowo niski punkt dymienia. Wykonuje się go z podstawowych składników.
Dodaj mąkę i mieszając szpatułką, lekko ją zarumień. Mąka powinna idealnie połączyć się z masłem, tworząc kleik. Do tak przygotowanej zasmażki dodawaj małymi porcjami zimne mleko. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Z czasem sos zgęstnieje, nabierają odpowiedniej konsystencji. Dodaj pieprz czarny i sól nie przerywając mieszania.
Gdy masa zagotuje się i zgęstnieje, zdejmij z ognia. Na tym etapie możesz go posolić lub dodać pieprzu do smaku, jeśli czujesz taką potrzebę. Ten sos może być podstawą do wielu innych. Można również wykorzystać go bezpośrednio, np. do przygotowania klasycznych dań takich jak lasagne czy zapiekanych w piekarniku warzyw.
Gładki sos doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Idealnym dodatkiem będą świeże zioła. Jego smak jest uwielbiany na całym świecie. Smacznego!
Kto stworzył beszamelowy sos?
Sos beszamelowy pochodzi z Francji i jest jednym z pięciu podstawowych sosów kuchni francuskiej. Jego twórcą jest François Pierre de La Varenne, kucharz Ludwika XIV, który stworzył go w XVII wieku. Jest to więc francuski sos na bazie masła, mąki i mleka, który stanowi bazę wielu dań. Ma on idealną konsystencję, dzięki której przygotujesz różnego typu zapiekanki i nie tylko. Jest on gęsty, kremowy, przypominający konsystencją budyń. Przygotowuje się go na małym ogniu. Doskonale komponuje się z różnymi przyprawami. Do podawania dania z jego dodatkiem wykorzystasz też parmezan.
Jakie inne sosy można stworzyć na bazie beszamelu?
Na bazie beszamelu można przygotować wiele innych sosów, takich jak sos Mornay (z dodatkiem sera), sos musztardowy (z musztardą), sos Nantua (z rakami) czy sos Soubise (z cebulą). Te warianty dodają różnorodności i głębi smaku podstawowemu sosowi beszamelowemu.
Jakie są wskazówki dotyczące przechowywania sosu beszamelowego?
Sos beszamelowy można przechowywać w lodówce do 3 dni. Aby uniknąć tworzenia się tzw. skorki na powierzchni, można go przykryć folią spożywczą, dotykającą bezpośrednio powierzchnię sosu. Przed ponownym użyciem sos należy delikatnie podgrzać, dodając odrobinę mleka, aby przywrócić jego gładką konsystencję.
Czy sos można podawać z dodatkiem gałki muszkatołowej?
Dodatek gałki muszkatołowej jest często składnikiem klasycznego sosu beszamelowego. Możesz ją dodać, ścierając ją na niewielkiej tarce. Dzięki temu ten prosty sos nabierze wyjątkowego aromatu. Pamiętaj, aby po dodaniu jej dokładnie ją rozprowadzić, mieszając trzepaczką.
Sos beszamel z dodatkiem mleka roślinnego?
Jeśli chcesz ograniczyć mleko, możesz przygotować sos beszamelowy z dodatkiem mleka roślinnego. Dobrze sprawdzi się sojowe lub owsiane. Pamiętaj jednak, aby wybierać takie, które mają jak najprostsze składniki, bez dodatku cukru czy innych ulepszaczy smaku.
