Jak suszyć grzyby? Dowiedz się, jak zrobić to w domu, np. w piekarniku lub na sznurku. Jak zrobić to skutecznie i zadbać, by na długo zachowały świeżość? Czy przyda Ci się do tego specjalna suszarka? Czy grzyby przed suszeniem należy umyć? Sprawdź!
Dlaczego warto suszyć grzyby?
Suszenie grzybów jest wykonywane przede wszystkim dla zwiększenia ich trwałości. Zawierają one bardzo duże ilości wody, dlatego szybko zaczynają pleśnieć. W trakcie tego procesu zaś tracą płyny i zmniejszają swoją objętość, po czym nadają się do użytku przez wiele miesięcy, jeśli są przechowywane w odpowiedni sposób. Zajmują więc mniej miejsca i mogą stanowić zapasy na cały rok.
Przy okazji w trakcie suszenia koncentrują się smaki i aromaty. Substancje „zagęszczają się”. Dlatego też takie grzyby zwykle mają lepszy, bardziej intensywny smak. Proces ten zachowuje w nich też większość składników odżywczych i są uniwersalne. Nadają się do zup, pierogów, pasztecików, krokietów, risotto itd.
Jak suszyć grzyby w domu?
Suszenie grzybów w domu można podzielić na kilka etapów: przygotowywanie, suszenie, a następnie przechowywanie. Warto jednak wiedzieć, że istnieje więcej, niż jeden sposób na usunięcie z nich wody i każdy z nich może być skuteczny. Grzyby możesz wysuszyć np. w piekarniku, w suszarce czy na nitce.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Nim zaczniesz suszenie właściwie, odpowiednio przygotuj grzyby. Zacznij od przejrzenia ich i pozbycia się tych, które wyglądają na robaczywe, czy trujące. Pamiętaj, aby nie zbierać grzybów, co do których gatunku nie masz pewności i stosować zasadę ograniczonego zaufania, gdy kupujesz je od osób, które zbierają je w lesie.
Czy grzyby do suszenia się myje?
Nie! Nie należy myć grzybów pod bieżącą wodą. Ich struktura przypomina trochę gąbkę i bardzo szybko chłonie wodę z otoczenia. Przez to mogą się dłużej suszyć. Ponadto w ten sposób „wypłukujesz” z grzybów smak. Dlatego też naprawdę należy tego unikać.
Jak oczyścić grzyby do suszenia?
Grzyby do suszenia należy dokładnie oczyścić z piasku, igliwia i resztek ściółki. Gdy będą już suche, nie będzie już to po prostu możliwe. Takie zanieczyszczenia mogą nie tylko doprowadzić do szybszego psucia się grzyba, ale również mogą przedostać się do jedzenia w trakcie gotowania. Zrób to za pomocą pędzelka lub wilgotnej ściereczki.
Jak kroić grzyby do suszenia?
Zacznij od przygotowania ostrego noża. Warto odpowiednio naostrzyć narzędzie. Pamiętaj też, aby było czyste i suche. Następnie, ostrymi cięciami, zacznij kroić grzyby na równomierne plasterki o grubości ok. 3-4 mm. Dzięki temu będą one mogły odpowiednio się wysuszyć.
Raczej unikaj suszenia ich w całości. Mogłoby to zająć zbyt dużo czasu, zwłaszcza jeśli suszysz je w temperaturze pokojowej, i doprowadzić do zepsucia się grzybów nim zdążą się wysuszyć.
Sprawdź ostre noże, które wykorzystasz do krojenia grzybów!
Suszenie grzybów – różne metody
Gdy już przygotujesz swoje grzyby do suszenia, należy przejść do wyboru sposobu na ich suszenie. Często robi się to:
- w piekarniku,
- w suszarce,
- na nitce.
Każda z tych metod da podobny efekt, choć różnią się czasem przygotowania. Dowiedz się, która będzie dla Ciebie najlepsza. Przejdź przez suszenie grzybów w piekarniku, w suszarce i nitce, a następnie wypróbuj tę, która wydaje się najłatwiejsza do wykonania.
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Suszenie grzybów w piekarniku to bardzo skuteczny sposób, pozwalający na równomierne suszenie ich. Urządzenie należy rozgrzać, a na blaszce ułożyć np. papier do pieczenia. Dobrym pomysłem będzie też użycie rusztu z drobną „siatką”.
Następie w równomierny sposób rozłóż grzyby w jednej warstwie, uważając, aby nie stykały się zbyt mocno. Następnie włóż ją do piekarnika. Możesz zrobić to od razu z kilkoma blaszkami, jednak wówczas należy zamieniać je miejscami. Pamiętaj, aby nie zamykać drzwiczek piekarnika! Powinny być lekko uchylone.
W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?
Grzyby należy suszyć w stosunkowo niskiej temperaturze. Nie powinna ona przekraczać 80°C, ponieważ możesz wówczas przypalić grzyby. Temperatura powinna być uzależniona od etapu suszenia, jednak zwykle powinna oscylować pomiędzy 40 a 70°C. Możesz użyć funkcji termoobiegu.
Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?
Suszenie grzybów w piekarniku jest dość czasochłonne i niestety – może zużyć duże ilości energii. Warto podzielić to na etapy:
- podsuszanie,
- właściwie suszenie,
- dosuszanie.
Podsuszanie powinno trwać ok. 1-2 godziny w temperaturze ok. 40-50°C. To czas, kiedy woda odparowuje z samej powierzchni grzybów.
Kolejny etap to ok. 3-5 godzin, zależnie od ilości i wielkości grzybów, a także od ich rodzaju. Ustaw temperaturę na 55-65°C. W tym czasie stopniowo będzie wysychać wnętrze.
Ostatni etap zajmie ok. 30-60 minut. Ustaw temperaturę na maksymalnie 70°C. W tym czasie powinna całkowicie odparować pozostała wilgoć. Pamiętaj jednak, aby kontrolować grzyby i w razie potrzeby np. ponownie zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas suszenia.
Jak suszyć grzyby w suszarce?
Suszarka do żywności to wygodne urządzenie, które pozwoli Ci nie tylko na wysuszenie grzybów, ale również owoców, warzyw, czy makaronu. Dokładne używanie jej zależy od konkretnego modelu: jego wielkości, wymiarów i konstrukcji, dlatego też przedstawione zasady są tylko orientacyjne. Zaletą takiego urządzenia jest fakt, że używa ono mniejszej ilości energii, niż np. piekarnik.
Grzyby układaj w suszarce w jednej, równomiernej warstwie. Nie rób tego zbyt gęsto – powietrze musi być w stanie krążyć pomiędzy nimi! Jeśli suszarka ma kilka poziomów grubsze kawałki układaj niżej. Zacznij suszenie w 45-50°C, by wilgoć powoli zaczęła odparowywać. Po ok. 1-2 godzinach zwiększ temperaturę do 55-60°C i susz je do momentu, w którym będą suche. Czas suszenia jest zależny od wielu czynników, w tym od tego, na jak grube kawałki grzyby zostały pokrojone.
Jak suszyć grzyby na nitce?
Suszenie grzybów na nitce to tradycyjna metoda. Jest skuteczna, choć zabiera najwięcej czasu. Z drugiej strony – porozwieszane „koraliki” z darów jesieni nadają mieszkaniu niezwykłego charakteru. Użyj do tego mocnej nitki, cienkiego sznurka lub nitki dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Nawlecz na igłę.
Po przygotowaniu grzybów zacznij krok po kroku je nawlekać. Rób to przez środek, np. przez kapelusz lub nóżkę. Pamiętaj, aby grzybów nie było zbyt dużo. Warto zadbać o to, by pomiędzy każdym elementem było ok. 1 cm odstępu.
Długość sznurka dopasuj do jego grubości. Często przy nitkach wystarczy 50-70 cm. Dłuższe mogą się zerwać. Rozwieś je w suchym i ciepłym oraz przewiewnym miejscu. Unikaj miejsc blisko okna, źródeł wilgoci czy kaloryfera. W dobrych warunkach proces ten zajmie do 1-0 dni, a przy wysokiej wilgotności: powyżej 10.
Jak rozpoznać, czy grzyby są już wysuszone?
Nim schowasz grzyby, należy sprawdzić, czy na pewno są już dobrze wysuszone. W innym przypadku mogą zacząć się psuć. Powinny mieć naturalny, ciemniejszy kolor. Ich powierzchnia powinna być w dotyku sucha i matowa. Kapelusze nie powinny się lepić, a pomiędzy poszczególnymi kawałkami nie może być wilgotnej warstwy.
Grzyby powinny być elastyczne i sprężyste. Powinny się lekko zginać. Jeśli od razu pękają z trzaskiem to oznacza, że zostały przesuszone. Bardzo giętkie i wilgotne wewnątrz zaś wymagają jeszcze dosuszenia. Dobrze wysuszone powinny pachnąć świeżo, lekki ziemiście. Nie powinna być wyczuwalna kwaśna lub stęchła nuta.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Po wysuszeniu pozostaw grzyby do przestygnięcia. Powinny mieć temperaturę pokojową, gdy będą chowane. Następnie wybierz odpowiedni pojemnik, np.:
- szklany słoik z uszczelką,
- blaszaną puszkę z pokrywką,
- papierowe lub lniane woreczki.
Przełóż je do czystego i suchego pojemnika. Następnie przechowuj je w suchym miejscu, w temperaturze ok. 15–20°C. Aby ochronić grzyby przed myciem i nadmiarem wilgoci do pojemnika, możesz dodatkowo włożyć woreczek z ryżem, lub z tzw. sillca gel, która pochłania wodę z otoczenia.
Odpowiednio przechowywane grzyby nadają się do spożycia przez ok. 12 miesięcy.
Grzyby nie tylko na święta
Chociaż grzyby zwykle serwuje się w Polsce w okresie świątecznym tak naprawdę są doskonałym dodatkiem lub bazą do dań przez cały rok. Dlatego też na jesień warto zrobić większe zapasy, zwłaszcza jeśli znasz się na grzybach i możesz to zrobić samodzielnie. Mamy nadzieję, że w wygodny sposób wysuszysz swoje grzyby!
.jpg)
.jpg)

.jpg)

.jpg)
_1.jpg)