RETRO Kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Tiramisu to tradycyjny, włoski deser, którego przygotowanie jest naprawdę proste, a smak wyśmienity. Jak go przygotować? Sprawdź przepis, który możesz podać w szklanych pucharkach bądź np. w formie tortu, do stworzenia którego przyda Ci się forma silikonowa.
Co jest potrzebne na tiramisu?
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 2 opakowania serka Mascarpone (500 g)
- 4 jajka
- 70 g cukru trzcinowego
- 250 ml kawy espresso
- Kakao do posypania
- Szczypta soli
Jak przygotować tiramisu?
Zaparz espresso i wystudź kawę. Przelej ją na talerz lub do płytkiej miseczki tak, aby można było bez problemu moczyć w niej biszkopty. Przygotuj jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do nich serek Mascarpone i ponownie ucieraj mikserem na niskich obrotach.
Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je na sztywną pianę. Połącz ją z utartą wcześniej masą i dobrze wymieszaj. Biszkopty delikatnie namaczaj w kawie i układaj w naczyniu (możesz układać je w jednym dużym, szklanym naczyniu albo w pucharkach). Na warstwę biszkoptów dodaj krem, a następnie powtórz tę czynność. Gdy deser jest gotowy, umieść go w lodówce, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony. Przed podaniem Tiramisu posyp wierzchnią warstwę kakao.
Jak modyfikować przepis na tiramisu?
Przepis na tiramisu możesz modyfikować zgodnie ze swoimi smakami i pomysłami. Możesz np. dodać do niego truskawki. Wówczas biszkopty maczaj nie w czekoladzie, a w syropie powstałym z ich soku. Dobrze pasować będą również borówki, jagody czy banany. Możesz też dodać do deseru karmel lub syrop czekoladowy. Możliwości jest naprawdę wiele – nie wahaj się eksperymentować!
Jak przygotować jajka na surowo przed podaniem?
W przepisie na tiramisu wykorzystywane są jajka bez gotowania. Dlatego też nim zaczniesz przygotowywać deser, włóż je na kilka sekund do gorącej wody. Dzięki temu usuniesz ze skorupek bakterie i wirusy potencjalnie groźne dla człowieka.
Skąd pochodzi tiramisu?
Oczywistym dla wielu jest, że tiramisu to deser włoskiego pochodzenia. Jest powszechny w całym kraju i nie wiadomo, w jakim mieście dokładnie powstał. Kilka miast pretenduje do takiego tytułu, w tym Wenecja, Florencja oraz Siena.