Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Niemiecki tort wiśniowy to jedno z najbardziej tradycyjnych i znanych ciast z tego rejonu. Ta wariacja na jego temat doskonale sprawdzi się w trakcie rodzinnych spotkań oraz specjalnych uroczystości. Zachwyca swoim wiśniowym smakiem, a niewielki dodatek alkoholu idealnie przełamuje słodycz ciasta! Do przygotowania ciasta przydadzą Ci się różnorodne akcesoria kuchenne.
Co jest potrzebne na tort w stylu niemieckim?
Ciasto:
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 3 jajka średniej wielkości
- 160 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 g wiśni
- 1 standardowe opakowanie galaretki malinowej lub wiśniowej bez cukru
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka dobrej jakości sherry
Dodatkowo:
- Uprażone płatki migdałowe (do dekoracji, wg. uznania)
Jak przygotować niemiecki tort wiśniowy?
Zacznij od utarcia jajek z cukrem. Poświęć na to trochę czasu – kolor powinien zmienić się na niemal biały! Dodaj mąki i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki NATUR. Piecz w 180 ℃ do suchego patyczka, przez ok. 45-48 minut. Wystudź go (najlepiej zostawić na noc) i podziel na dwie części.
Przygotuj wiśnie, usuwając z nich pestki, a następnie pokrój je za pomocą ostrego noża LOFT. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody. Dolej do niej sherry, dodaj wiśnie i wymieszaj. Odstaw do delikatnego stężenia.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Na jeden z blatów ciasta wyłóż połowę masy wiśniowej, a następnie 1/3 ubitej śmietany. Przykryj wszystko blatem, uważając, by brzegi równo na siebie nachodziły. Wyłóż na nią pozostałą śmietanę, ok. 2-3 łyżki zostawiając na boki tortu. Na górę wyłóż pozostałą masę z galaretką. Dla dekoracji obsyp torcik płatkami migdałowymi.
Skąd pochodzi niemiecka tradycja pieczenia tortów?
Tradycja pieczenia tortów w Niemczech sięga średniowiecza, kiedy to powstawały pierwsze przepisy na ciasta z dodatkiem owoców i orzechów. Szczególnie popularne były torty przygotowywane na specjalne okazje, takie jak wesela czy święta. Niemiecki tort wiśniowy, znany również jako Schwarzwälder Kirschtorte, pochodzi z regionu Schwarzwald i zyskał popularność na całym świecie.
Jakie inne owoce można użyć do tortu?
Chociaż tradycyjny tort wiśniowy wykorzystuje wiśnie, istnieje wiele innych owoców, które można użyć do tego typu deseru. Maliny, truskawki, jagody czy brzoskwinie świetnie komponują się z kremowym nadzieniem i biszkoptem. Każdy z tych owoców nadaje ciastu inny smak i kolor, pozwalając na eksperymentowanie i tworzenie unikalnych wersji tortu.
Jakie są najważniejsze zasady pieczenia biszkoptu?
Pieczenie idealnego biszkoptu wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad. Ważne jest dokładne ubijanie jajek z cukrem, aby masa była puszysta i lekka. Delikatne mieszanie mąki zapobiega opadaniu ciasta. Pieczenie w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas zapewnia równomierne wyrośnięcie i złocisty kolor.