Włoska zupa z karczochów jest kremowa, wyśmienicie pachnie i smakuje, a przy tym nie jest wcale aż tak trudna do przygotowania. Bazą do niej będzie pyszny bulion warzywny. Aby przygotować takie danie oczywiście będzie Ci potrzebny średni lub duży garnek z grubym dnem.
Co jest potrzebne na włoską zupę z karczochów?
- 700 g marynowanych karczochów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- Świeża bagietka
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować włoską zupę z karczochów?
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę, czosnek i duś do momentu aż się zarumienią.
Odsącz karczochy, pokrój je na duże kawałki i przełóż do garnka. Następnie wlej do nich bulion warzywny, wymieszaj wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, nakryj garnek pokrywką i gotuj przez 5 minut.
Ugotowaną zupę zblenduj. Dodaj do niej śmietanę, tymianek, sól oraz pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Włoską zupę z karczochów przelej do miski i wstaw do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie możesz ją podawać jako chłodnik z dodatkiem świeżej bagietki. Smacznego!
Czym są karczochy?
Karczoch to roślina, która rośnie między innymi na południu Europy. Korzysta się z niej w kuchni jako z warzywa. Jadalne są główki kwiatostanów i podaje się je po wcześniejszym usmażeniu lub ugotowaniu. Są typowe nie tylko dla kuchni włoskiej, ale również po prostu śródziemnomorskiej.
Kiedy zaczęto uprawiać karczochy?
Karczochy były uprawiane już w starożytnym Rzymie i Grecji. W basenie Morza Śródziemnego upowszechniła się przed XII wiekiem.
Czy warto jeść karczochy?
Karczochy nie mają szczególnej wartości odżywczej. Zawierają witaminę C, trochę tłuszczu oraz ok. 3% białka i cukrów. Są jednak cenione przez osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ zawierają inulinę, rodzaj cukru nietrawionego przez człowieka. Z tego powodu cukrzycy mogą ją spożywać. Należy jednak pamiętać, że w nadmiarze może ona powodować wzdęcia i ból brzucha.