Zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi to pomysł na minimalistyczny, sezonowy posiłek, który jest naprawdę smaczny. Przygotujesz go w piekarniku, używając żaroodpornej brytfanny. Pamiętaj, że szparagi najlepiej smakują od czerwca do lipca!
Co jest potrzebne do przygotowania zapiekanych szparagów z pomidorkami?
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szparagów
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól, pieprz
Jak przygotować zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi?
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj naczynie żaroodporne, brytfannę GRANITEX lub silikonową formę SMART i ułóż w środku pomidory koktajlowe. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez wyciskacz (np. Gerlach SOLID), polej łyżką oleju i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Włóż brytfannę do piekarnika i zapiekaj pomidory przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij na czynie i na pomidorach ułóż szparagi. Ponownie polej warzywa olejem i zapiekaj przez około 10 minut. Najlepiej przed wyjęciem warzyw z piekarnika upewnić się, czy szparagi są już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, daj im jeszcze kilka minut. Przed podaniem warzyw warto posypać je odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Jaką oliwę wybrać?
Oliwa z oliwek koniecznie powinna być jak najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia na zimno. W innym przypadku w trakcie smażenia łatwo może zmieniać smak na nieprzyjemny i gorzki. Z tego powodu w przypadku tego składnika naprawdę należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie oraz jakość, zwłaszcza że nie używa się jej szczególnie dużo.
Co zamiast pomidorków koktajlowych?
Jeśli nie posiadasz pomidorków koktajlowych, możesz zamienić je na inne, np. pokroić pomidory malinowe czy bawole serca. Wówczas jednak danie będzie miało nieco inną formę, a sok z pomidorów może utworzyć sos. Z tego powodu najlepiej postawić właśnie na niewielkie pomidorki, które bez trudu znajdziesz w sklepie.
Dlaczego sezon na szparagi trwa tak krótko?
Zbiory szparagów kończą się zwykle w czerwcu. Z tego powodu tylko do tego miesiąca można w łatwy sposób znaleźć świeże, dobrej jakości warzywa. Nic więc dziwnego, że szparagi kupione później, niż w lipcu, zwykle nie smakują już tak dobrze.