Składniki:
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szparagów
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól, pieprz
Jak przygotować zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, brytfannę Granitex lub silikonową formę SMART i ułóż w środku pomidory koktajlowe. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę (np. Gerlach Solid), polej łyżką oleju i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Włóż brytfannę do piekarnika i zapiekaj pomidory przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij na czynie i na pomidorach ułóż szparagi. Ponownie polej warzywa olejem i zapiekaj przez około 10 minut. Najlepiej przed wyjęciem warzyw z piekarnika upewnić się, czy szparagi są już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, daj im jeszcze kilka minut. Przed podaniem warzyw warto posypać je odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.