Ziemniaki faszerowane tuńczykiem i warzywami to przystawka, obok której nie można przejść obojętne. Możesz zabrać je też ze sobą na lunch do pracy – dzięki wygodnej do jedzenia formie doskonale nadadzą się właśnie do tego. Do przygotowania tego dania na pewno przydadzą Ci się ostre noże Gerlach.
Co jest potrzebne na ziemniaki faszerowane tuńczykiem i warzywami?
- 4 duże ziemniaki po 250 g
- 400 g białej fasoli w zalewie z puszki
- 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 7 pomidorków cherry
- Szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Jak przygotować ziemniaki faszerowane tuńczykiem i warzywami?
Najpierw przygotuj sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie, nagrzej piekarnik do 180°C z włączoną funkcją termoobiegu.
Wyłóż ziemniaki na blasze do piekarnika na godzinę. Gdy ziemniaki są już gotowe, przekrój je na pół i wydrąż je łyżką do połowy.
Następnie zwiększ temperaturę w piekarniku do 200°C. Odcedzamy fasolę i tuńczyka. Obierz cebulę i pokrój drobno.
Wypłucz szczypiorek, pomidory i paprykę. Szczypiorek i paprykę pokrój drobno, a pomidory przekrój na połówki. W misce wymieszaj fasolę, tuńczykiem, papryką, cebulą, szczypiorkiem, pomidorami i masę z wydrążonych ziemniaków.
Skrop całość oliwą i wymieszaj. Masę przełóż do wydrążonych ziemniaków. Gotowe ziemniaki włóż do piekarnika na 10 minut. Następnie wyciągnij je i podaj na gorąco z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.
Do przygotowania faszerowanych ziemniaków polecamy deskę do krojenia NATUR.
Jakie ziemniaki wybrać do faszerowania?
Do faszerowana postaraj się wybrać ładne, duże ziemniaki, które mają w miarę równą strukturę. Swoim kształtem powinny przypominać jajo. To właśnie takie są najwygodniejsze do faszerowania.
Jak ładnie podać faszerowane ziemniaki?
Faszerowane ziemniaki możesz podać na półmisku, ozdabiając je na sałacie. Możesz polać je odrobiną sosu i szczypiorku, ozdabiając talerz innymi warzywami, takimi jak plasterki marchewki, czy kawałki papryki. Mogą sprawdzić się również jadalne kwiaty, takie jak bratki.
Dlaczego warto kroić na drewnianej desce?
Drewniana deska jest doskonałym rozwiązaniem, ponieważ jest bezpieczna dla ludzkiego zdrowia, a przy tym pomaga w dbaniu o noże. Te przy kontakcie z np. szklaną deską mogą bardzo szybko się stępić, lub nawet ukruszyć, co nie zadzieje się, jeśli używasz drewna.