Zupa krem z pieczonych ziemniaków jest aromatyczna, sycąca i pyszna. Przygotuj ją według przepisu Agnieszki Dulewicz. Do jej przygotowania wykorzystaj garnek żeliwny, lub – jeśli tak preferujesz – wygodne naczynie żaroodporne z wytrzymałego szkła borokrzemowego. To dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza jeśli masz pod ręką trochę bulionu.
Co jest potrzebne na zupę krem z pieczonych ziemniaków?
- 800 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 0,5 l bulionu (może być warzywny)
Jak zrobić zupę krem z pieczonych ziemniaków?
Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój na cztery części, pora na dwa kawałki i te przekrój jeszcze na pół. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego, w którym będą zapiekane. Dodaj czosnek, przyprawy, podlej oliwą lub olejem, dodaj bulion i całość wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180°C. Piecz je przez ok. 60 minut.
Wyjmij warzywa z piekarnika. Zblenduj je do uzyskania gładkiego kremu. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze odrobinę bulionu lub wody. Zupę podaj z grzankami i odrobiną pokruszonego sera feta. Smacznego!
Garnek żeliwny czy brytfanna żaroodporna – jakie naczynie wybrać?
Do przygotowania zupy krem z pieczonych ziemniaków możesz wykorzystać zarówno garnek żeliwny, jak i brytfannę żaroodporną. Obydwa naczynia sprawdzą się równie dobrze do samego przygotowania zupy. Jednakże jeśli chcesz ją później przechowywać i podgrzewać, warto postawić na garnek żeliwny NATUR IRON. Nadaje się on na wszystkie typy kuchenek oraz do piekarnika, dzięki czemu przygotowanie w nim dań jest po prostu bardzo wygodne. Jednakże jeśli nie masz takiego garnka, brytfanna żaroodporna FLOW również doskonale się sprawdzi, zwłaszcza gdy masz większą rodzinę i wiesz, że porcja zniknie od razu!
Pamiętaj, że naczynia żaroodporne od marki Gerlach również nadają się do przechowywania żywności w lodówce, jednakże nie można ich wykorzystywać na kuchence, co może nieco utrudnić szybkie odgrzewanie dużej porcji.
Jakie odmiany ziemniaków najlepiej sprawdzą się w tej zupie?
Do zupy krem najlepiej nadają się ziemniaki o mączystej strukturze, takie jak odmiany Bryza, Irga czy Batory. Ich delikatna konsystencja sprawia, że łatwo się blendują, tworząc aksamitny krem. Jeśli wolisz bardziej kremową i gładką zupę, unikaj odmian sałatkowych, takich jak Vineta, które mogą sprawić, że konsystencja będzie bardziej grudkowata.
Jak pieczenie wpływa na wartości odżywcze zupy?
Pieczenie pozwala zachować więcej składników odżywczych niż tradycyjne gotowanie, ponieważ nie dochodzi do ich wypłukania w wodzie. Warzywa bogate w beta-karoten, takie jak marchew czy dynia, dzięki pieczeniu stają się lepiej przyswajalne. Z kolei pieczona cebula i czosnek mają więcej właściwości przeciwzapalnych. Warto jednak pamiętać, że zbyt długie pieczenie w wysokiej temperaturze może prowadzić do utraty niektórych witamin, zwłaszcza z grupy B i C.
Agnieszka Dulewicz
Agnieszka Dulewicz – mama dwójki dzieci, influencerka, pasjonatka fotografii. Znajdziesz ją pod nickiem @dulcysiowe.