Zupa z marchewki i fasolki szparagowej jest naprawdę pożywna i rozgrzewająca. Do jej stworzenia będzie potrzebny wywar mięsny. Możesz zastąpić go warzywnym, jeśli preferujesz wersję wegetariańską, jednak wtedy nie będzie tak aromatyczny i smaczny. Tłuszcz obecny w mięsie sprawia, że smaki lepiej się rozchodzą. Zupę możesz przygotować na rosole z dnia poprzedniego, używając dużego i wygodnego garnka.
Co jest potrzebne na zupę z marchewki i fasolki szparagowej?
- 1,5 l wywaru mięsnego
- 300 g marchewki
- 300 g fasoli szparagowej
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- Sól do smaku
Jak przygotować zupę z marchewki i fasolki szparagowej?
Zacznij od umycia marchewki. Pokrój ją w kostkę. Podsmaż ją na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie przełóż go garnka, zalej gorącym wywarem mięsnym i gotuj na małym ogniu przez ok. 50 minut. Następnie dodaj pokrojoną fasolkę szparagową i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
Na patelni przygotuj zasmażkę z mleka i mąki. Dodaj ją do zupy i doprowadź ją ponownie do wrzenia. Gdy zgęstnieje, dopraw ją masłem oraz solą według uznania. Danie możesz podawać np. z dodatkiem natki pietruszki lub posiekanych orzechów włoskich. Smacznego!
Czy zupa z marchewki i fasolki szparagowej nadaje się do mrożenia?
Tak, ale najlepiej zamrozić ją bez dodatku mleka i śmietany, ponieważ po rozmrożeniu mogą się one rozwarstwić. Warto też unikać mrożenia zupy z dodatkiem mącznej zasmażki, ponieważ po rozmrożeniu może mieć nieco zmienioną konsystencję. Najlepiej przygotować bazę z wywaru, marchewki i fasolki, a po podgrzaniu dodać mleko i śmietanę.
Jakie dodatki sprawdzą się jako uzupełnienie zupy?
Zupę można podać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub podprażonymi pestkami dyni, które nadadzą jej ciekawej tekstury. Świetnym dodatkiem będą także ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki albo wędzony boczek, który doda dymnego aromatu. Jeśli chcesz, by danie było bardziej sycące, możesz podać je z kluskami lanymi.
Czy można przygotować tę zupę w wersji kremu?
Tak, wystarczy po ugotowaniu zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Można dodać więcej śmietany, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Jeśli chcesz, by krem był bardziej treściwy, warto dodać do niego kilka ugotowanych ziemniaków lub garść ugotowanej kaszy jaglanej. Podawaj z grzankami lub prażonymi orzechami włoskimi dla dodatkowej tekstury.