Zupa z pasternaku przyprawiona curry to powrót do dawniej popularnych warzyw w nowoczesnej odsłonie. Stwórz ten przepis, który doskonale sprawdzi się nie tylko na obiad. Do przygotowania zupy na pewno przyda Ci się wysokiej jakości garnek, który będzie doskonale pełnił swoją funkcję przez długie lata.
Co jest potrzebne na zupę z pasternaku przyprawioną curry?
- 500 g pasternaku
- 1000 ml rosołu drobiowego
- 200 g śmietanki 30%
- 2 duże ziemniaki
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- Pieprz Cayenne
- 4 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka sezamu
- Liście kolendry do dekoracji
Jak przygotować zupę z pasternaku przyprawioną curry?
Pasternak oraz ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w kostkę. Obraną szalotkę drobno posiekaj.
Na dużej głębokiej patelni np. Gerlach GRANITEX o średnicy 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej masło. Podsmaż na niej szalotkę tak, aby zmiękła.
Następnie dodaj pasternak, ziemniaki oraz przyprawę curry. Wymieszaj składniki i smaż je przez ok. 3 minuty. Przełóż wszystko do garnka, wlej rosół drobiowy i gotuj całość na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Do mieszania polecamy akcesoria z linii NATUR z elementami naturalnego drewna.
Do gotowego wywaru dodaj śmietankę i całość zblenduj. Dopraw danie solą oraz pieprzem Cayenne. Zupa z pasternaku przyprawiona curry doskonale będzie prezentować się w miseczkach, udekorowana listkami świeżej kolendry oraz sezamem.
Czym jest pasternak?
Pasternak to roślina z rodziny selerowatych, której rodzimy obszar występowania to Europa oraz część Azji: Turcja, Kaukaz oraz zachodnia część Syberii. W kuchni najczęściej wykorzystywany jest jej kultywar, czyli korzeń. Swoim wyglądem bardzo przypomina korzeń pietruszki. Zawiera duże ilości witaminy C, skrobię, pektyny oraz białko.
Od kiedy pasternak jest hodowany przez ludzi?
Pasternak jest rośliną hodowaną przez ludzi od tysięcy lat. Znany był już przed starożytnych Greków oraz Rzymian, którzy podawali go przed innymi potrawami, aby pobudzić apetyt. Co ciekawe, wówczas wytwarzano z niego również wino.
Jak smakuje pasternak?
Pasternak swoim smakiem przypomina pietruszkę. Jest jednak od niej nieco słodszy i łagodniejszy. Jego aromat jest orzechowy, a według niektórych smakiem jest zbliżony do marchewki.