Składniki:
- 200g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka lub 4 małe
- 240 g cukru
- 130g mąki
- Szczypta soli
Na zdjęciu: Zestaw form silikonowych do pieczenia SMART 3 + 1 gratis !
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Masło pokrój w kostkę. Czekoladę połam na małe części (możesz ją również pokroić na drobne kawałki).
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych SMART GRANIT
Umieść oba składniki w rondlu, rozpuść je i wymieszaj. Gdy stworzą jednolitą masę odstaw z ognia.
Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
W misce zmiksuj jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło z czekoladą i ponownie zmiksuj.
Do powstałej masy dodaj mąkę ze szczyptą soli. Całość miksuj aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie, pozbawione grudek.
Przygotuj formę do ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Jeśli korzystasz z silikonowej formy (np. kwadratowej formy SMART), nie musisz wykładać jej papierem.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Brownie piecz przez ok. 25-30 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wystudź je i gdy nabierze już temperatury pokojowej, możesz je pokroić np. w kostkę. Idealne Brownie z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest wilgotne.