Brownie

Brownie

Składniki:

  • 200g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka lub 4 małe
  • 240 g cukru
  • 130g mąki
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 °C.

Czekoladę łamiemy na kostki. Masło kroimy w kostkę.

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z czekoladą, mieszamy i odstawiamy na bok.

W misce miksujemy jajka z cukrem.

Do miski przelewamy rozpuszczone masło i czekoladę.

Ponownie miksujemy.

Dodajemy mąki i szczyptę soli, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Następnie wykładamy foremkę (wymiary: 20 x 28 cm) papierem i  przekładamy masę z miski do foremki.

Ciasto pieczemy przez ok. 25/30 minut.

Brownie powinno mieć chrupiącą skórkę z wierzchu, natomiast w środku powinno być wilgotne.

Po wyciagnięciu z piekarnika, gdy ciasto ostygnie, kroimy je w kostkę.

Wskazówka:

Do przekładania masy z miski do foremki polecamy szpatułkę silikonową Natur.

 


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności