0

Bułeczki cynamonowe

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 25g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 35g masła miękkiego
  • Szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 10g cynamonu w proszku
  • 35g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego

Lukier:

  • Sok z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
     

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

Do miski wlej ciepłe mleko (mleko nie może być gorące), wsyp drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Przez sitko przesiej mąkę do większej miski, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj. Zrób na środku niewielkie wgłębienie i wlej do niego mleko z drożdżami. Ponownie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Następnie dodaj do nich jedno jajko i żółtko. Rozpocznij wyrabiać ciasto, a po 4 minutach dodaj masło i kontynuuj wyrabianie aż do momentu, gdy stanie się gładkie.

Tak wyrobione ciasto przykryj bawełnianym ręcznikiem i odłóż do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub dużą drewnianą deskę do krojenia (np. dębową deskę Natur o wymiarach 45 cm x 30 cm) i ugniataj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Bułeczki cynamonowe – Deska do krojenia dębowa NATUR

Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa NATUR
 

Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą z nich na placek o wielkości 30 cm x 30 cm. Posmaruj je roztopionym masłem, posyp cynamonem, cukrem wanilinowym i cukrem trzcinowym.

Ciasto zwiń w roladę i pokrój na plasterki o grubości 2,5 cm. Następnie ułóż je na blasze lub w formie silikonowej ze sztywnym rantem (np. w kwadratowej formie do pieczenia SMART Black), zachowując odstępy i pozostaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Bułeczki cynamonowe – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK
 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj mieszankę roztrzepanego jajka z odrobiną mleka i posmaruj nią bułeczki cynamonowe. Umieść je w piekarniku i piecz przez 20 minut, aż się zarumienią.

Na koniec przygotuj lukier. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem i polej nim swój wypiek.

Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności