0

Bułeczki cynamonowe

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 25g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 35g masła miękkiego
  • Szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 10g cynamonu w proszku
  • 35g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego

Lukier:

  • Sok z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Przesiewamy przez sitko mąkę do miski, dodajemy cukier i sól. Mieszamy.

Robimy małe wgłębienie na środku w cieście i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Ponownie mieszamy.

Następnie, dodajemy jajko i żółtko i rozpoczynamy wyrabiać ciasto. Po 4 minutach wyrabiania ciasta, dodajemy masło i dalej wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie (ok. 10 minut).

Przykrywamy wyrobione ciasto ręcznikiem i odkładamy na 1,5 h do wyrośnięcia.

Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i ugniatamy je aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy każdą z nich na placek o wymiarach 30 x 30 cm.

Każdy z placków smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, culrem waniliniowym i cukrem trzcinowym.

Ciasto zawijamy w roladę i kroimy na plasterki o grubości 2,5 cm.

Plasterki układamy na blasze (zachowując odstęp) i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Następnie, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, smarujemy bułeczki mieszanką mleka z roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20 minut, aż nam się pięknie zarumienią.

Na koniec przygotowujemy lukier: mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem. Polewamy lukrem bułeczki i gotowe!

Wskazówka:

Do przygotowania bułeczek cynamonowych polecamy nóż kuchenny Natur 8.

Nóż kuchenny 8 Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności