Składniki:
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 250g mąki pszennej
- 25g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 35g masła miękkiego
- Szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
- 10g cynamonu w proszku
- 35g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
Lukier:
- Sok z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Do miski wlej ciepłe mleko (mleko nie może być gorące), wsyp drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Przez sitko przesiej mąkę do większej miski, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj. Zrób na środku niewielkie wgłębienie i wlej do niego mleko z drożdżami. Ponownie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Następnie dodaj do nich jedno jajko i żółtko. Rozpocznij wyrabiać ciasto, a po 4 minutach dodaj masło i kontynuuj wyrabianie aż do momentu, gdy stanie się gładkie.
Tak wyrobione ciasto przykryj bawełnianym ręcznikiem i odłóż do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub dużą drewnianą deskę do krojenia (np. dębową deskę Natur o wymiarach 45 cm x 30 cm) i ugniataj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa NATUR
Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą z nich na placek o wielkości 30 cm x 30 cm. Posmaruj je roztopionym masłem, posyp cynamonem, cukrem wanilinowym i cukrem trzcinowym.
Ciasto zwiń w roladę i pokrój na plasterki o grubości 2,5 cm. Następnie ułóż je na blasze lub w formie silikonowej ze sztywnym rantem (np. w kwadratowej formie do pieczenia SMART Black), zachowując odstępy i pozostaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj mieszankę roztrzepanego jajka z odrobiną mleka i posmaruj nią bułeczki cynamonowe. Umieść je w piekarniku i piecz przez 20 minut, aż się zarumienią.
Na koniec przygotuj lukier. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem i polej nim swój wypiek.
Smacznego!