Składniki:
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 250g mąki pszennej
- 25g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 35g masła miękkiego
- Szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
- 10g cynamonu w proszku
- 35g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
Lukier:
- Sok z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Przesiewamy przez sitko mąkę do miski, dodajemy cukier i sól. Mieszamy.
Robimy małe wgłębienie na środku w cieście i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Ponownie mieszamy.
Następnie, dodajemy jajko i żółtko i rozpoczynamy wyrabiać ciasto. Po 4 minutach wyrabiania ciasta, dodajemy masło i dalej wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie (ok. 10 minut).
Przykrywamy wyrobione ciasto ręcznikiem i odkładamy na 1,5 h do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i ugniatamy je aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy każdą z nich na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
Każdy z placków smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, culrem waniliniowym i cukrem trzcinowym.
Ciasto zawijamy w roladę i kroimy na plasterki o grubości 2,5 cm.
Plasterki układamy na blasze (zachowując odstęp) i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Następnie, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, smarujemy bułeczki mieszanką mleka z roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20 minut, aż nam się pięknie zarumienią.
Na koniec przygotowujemy lukier: mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem. Polewamy lukrem bułeczki i gotowe!
Wskazówka:
Do przygotowania bułeczek cynamonowych polecamy nóż kuchenny Natur 8.