0

Ciasto bananowe

Składniki

  • 400 g bananów
  • 230 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli

Ciasto bananowe – Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm
 

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

W misce umieść mąkę, dodaj do niej gałkę muszkatołową, cukier, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa.

Ciasto bananowe – Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa

Na zdjęciu: Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa
 

Ubij jajka razem z ekstraktem waniliowym, a następnie połącz ją z pozostałymi składnikami w misce.

Umyj banana, obierz go, rozgnieć i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto bananowe – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm
 

Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż, ją papierem (jeśli korzystasz z form silikonowych, nie będzie to konieczne, ponieważ ciasto nie przywiera do ścianek). Przełóż do niej masę i umieść formę w piekarniku. Piecz przez około godzinę, aż się zarumieni.

Ciasto bananowe – Zestaw noży kuchennych FINE

Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych FINE
 

Po wyjęciu z piekarnika, odstaw formę z ciastem na ok. 20 minut do wystygnięcia. Odwróć ją spodem do góry i wyjmij gotowe ciasto bananowe. Gdy nabierze ono temperatury pokojowej, możesz je pokroić.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności