Składniki
- 400 g bananów
- 230 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
W misce umieść mąkę, dodaj do niej gałkę muszkatołową, cukier, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa.
Na zdjęciu: Gerlach Natur Łyżka
Ubij jajka razem z ekstraktem waniliowym, a następnie połącz ją z pozostałymi składnikami w misce.
Umyj banana, obierz go, rozgnieć i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm
Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż, ją papierem (jeśli korzystasz z form silikonowych, nie będzie to konieczne, ponieważ ciasto nie przywiera do ścianek). Przełóż do niej masę i umieść formę w piekarniku. Piecz przez około godzinę, aż się zarumieni.
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych FINE
Po wyjęciu z piekarnika, odstaw formę z ciastem na ok. 20 minut do wystygnięcia. Odwróć ją spodem do góry i wyjmij gotowe ciasto bananowe. Gdy nabierze ono temperatury pokojowej, możesz je pokroić.