Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Składniki:

  • 400 g bananów
  • 230 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Będziemy potrzebować foremkę do chleba, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Masło kroimy w kostkę.

Do miski wsypujemy mąkę, gałkę muszkatołową, cukier, sól oraz dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy.

Ubijamy jajka z ekstraktem z wanilii.

Obieramy i rozgniatamy banany widelcem.

Banany i ubite jajka dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy masę do foremki za pomocą szpatułki silikonowej i wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środek blachy).

Pieczemy ciasto przez godzinę, aż się ładnie zarumieni.

Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na pół godziny do przestygnięcia, następnie odwracamy ostrożnie foremkę spodem do góry i wyciągamy ciasto.

Gdy ciasto ostygnie, możemy je pokroić.

Wskazówka:

Do przygotowania ciasta bananowego polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Szpatułka silikonowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności