Ciasto bananowe warto przygotować, gdy masz w swoim domu przejrzałe banany. Jest naprawdę pyszne i pożywne. Do jego przygotowania przyda Ci się forma silikonowa, do której masa ciasta nie przywiera, dzięki czemu można je łatwo wyjąć.
Co jest potrzebne na ciasto bananowe?
- 400 g bananów
- 230 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
Jak przygotować ciasto bananowe?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W misce umieść mąkę, dodaj do niej gałkę muszkatołową, cukier, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa.
Ubij jajka razem z ekstraktem waniliowym, a następnie połącz ją z pozostałymi składnikami w misce. Umyj banana, obierz go, rozgnieć i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż, ją papierem (jeśli korzystasz z form silikonowych, nie będzie to konieczne, ponieważ ciasto nie przywiera do ścianek). Przełóż do niej masę i umieść formę w piekarniku. Piecz przez około godzinę, aż się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika, odstaw formę z ciastem na ok. 20 minut do wystygnięcia. Odwróć ją spodem do góry i wyjmij gotowe ciasto bananowe. Gdy nabierze ono temperatury pokojowej, możesz je pokroić.
Jakie banany najlepiej sprawdzą się do ciasta bananowego?
Do ciasta bananowego najlepiej sprawdzą się mocno dojrzałe, słodkie banany. Dlatego warto odczekać chwilę po ich zakupie, albo wybrać w sklepie właśnie takie. Często można je spotkać na przecenach!
Czemu do ciasta bananowego dodaje się cukier trzcinowy?
Cukier trzcinowy ma lekko karmelowy posmak, dlatego też doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków, a zwłaszcza do ciasta z dodatkiem bananów. Te smaki po prostu wyśmienicie się komponują!
Czy ekstrakt z wanilii można zastąpić cukrem waniliowym?
Tak, możesz zastąpić ekstrakt z wanilii cukrem waniliowym. Używaj jednak tylko tego, który ma faktycznie dodatek naturalnej wanilii! Unikaj cukru wanilinowego, który zawiera jedynie dodatek sztucznego aromatu.