Drewniana deska kuchenna

Drewniana deska kuchenna

Drewniana deska kuchenna – wybieramy deskę idealną

Każdy kucharz wie, że deska do krojenia i ostre noże to podstawowe wyposażenie, bez którego praca w kuchni jest niemożliwa. Warto mieć w swojej kolekcji kilka desek, przeznaczonych do kontaktu z różnego rodzaju produktami – surowym mięsem, rybami, warzywami i chlebem. Szklana, plastikowa, a może tradycyjna drewniana deska kuchenna – jaka opcja sprawdzi się w domowych warunkach najlepiej?

Szklane i plastikowe deski kuchenne

Znaczna część dostępnych w sklepach desek z tworzywa sztucznego wykonana jest z cienkiego materiału. W efekcie, zamiast idealnie poszatkowanej cebuli, otrzymujemy siatkę zadrapań i rys na nowej desce. Ponadto, plastik nie ma naturalnych właściwości antyseptycznych, przez co deska jest idealnym środowiskiem do rozwoju szkodliwych bakterii, które potem mają kontakt z naszym pożywieniem. Dezynfekcja desek plastikowych nie jest łatwym zadaniem ze względu na fakt, że materiał ten jest słabym przewodnikiem cieplnym i nie osiąga temperatury, która niezbędna jest do zabicia bakterii.

Drewniana deska kuchenna Natur

Na zdjęciu dębowa deska do krojenia Natur.

Przyjemne w czyszczeniu, higieniczne, nie absorbują wody i można je bezpiecznie myć w zmywarkach… Deska idealna? Niekoniecznie. Deski ze szkła, mimo estetycznego wyglądu i wielu zalet, na dłuższą metę mogą nie zdać egzaminu. Po pierwsze, kontakt noża ze szklaną powierzchnią bardzo niekorzystnie wpływa na ostrze noża, które szybko się tępi. Po drugie, jak powszechnie wiadomo, szkło jest dość kruchym tworzywem, więc pierwszy upadek deski z blatu oznacza kawałki szkła rozpryśnięte po całej kuchni.

Może warto powrócić do tradycyjnych, ponadczasowych i co ważne, sprawdzonych rozwiązań? Drewniana deska kuchenna to pewny i niezawodny pomocnik każdego miłośnika gotowania.

Drewniana deska kuchenna – ponadczasowa niezawodność

Deski wykonane z drewna, mimo nowości pojawiających się na rynku raz na jakiś czas, są elementem obowiązkowym w każdej kuchni. Największą popularnością cieszą się modele wykonane z drewna dębowego – materiału niezwykle twardego i solidnego. Do największych zalet drewnianych desek można zaliczyć naturalne właściwości bakteriobójcze i swoistą zdolność do zasklepiania niewielkich „ran”, które powstają na powierzchni deski po kontakcie z nożem kuchennym. Co więcej, drewniana deska kuchenna nie niszczy i nie tępi ostrzy noży. Deski wykonane z dobrej jakości drewna prezentują się bardzo elegancko, mogą więc posłużyć nie tylko do pracy w kuchni, ale również jako dekoracja na naszym stole! Kompozycja z sera i owoców ustawiona na środku stołu podczas kolacji będzie prezentować się niezwykle okazale i efektownie.


powrót