Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Kuchnia to miejsce w którym poczucie bezpieczeństwa to jeden z ważniejszych stanów wpływających na komfort i efektywność. Dbanie o bezpieczeństwo nasze i najbliższych odbywa się na wielu płaszczyznach. Niestety to właśnie w kuchni dochodzi do największej ilości wypadków i urazów. Dowiedz się jak prawidłowo używać i przechowywać kuchenne noże, aby to wnętrze było bezpieczną i przyjazną przestrzenią.
Bezpieczna kuchnia
Kuchnia to niewątpliwe serce każdego domu. Bezpieczna kuchnia to taka, w której wszystko ma swoje miejsce. Odpowiednie przechowywanie i korzystanie z noży to jeden z kluczowych elementów, które wpływają na bezpieczeństwo podczas codziennego przygotowywania posiłków. Dowiedz się jak przechowywać noże i poznaj sekrety bezpiecznego krojenia z marką Gerlach.
Bezpieczeństwo w kuchni - zacznij od podstaw!
Bezpieczna kuchnia to przestrzeń w którym każda rzecz ma swoje miejsce. W kuchni pracuje się temperaturach wysokimi temperaturami, używa się ostrych narzędzi – wszystko to sprawia, że warto poświęcić odrobine uwagi sferze bezpieczeństwa już na etapie samego jej projektu. Strefa przygotowania posiłków to bardzo ważne miejsce w każdej kuchni i to tej części warto się bacznie przyglądać. Bezpieczeństwo w kuchni to podstawa efektywnego i komfortowego gotowania.
Zacznij od wyznaczenia fragmentu blatu, który będzie strefą do przygotowywania posiłków. Powinno być na nim miejsce na deskę do krojenia, w także wszystkie inne akcesoria jak noże i inne akcesoria kuchenne. Wybierając poszczególne elementy pamiętaj o tym, aby stawiać na wysokiej jakości, które będą gwarancją bezpieczeństwa dla Twojego zdrowia. Zacznij od wyboru deski do krojenia. Postaw na deskę NATUR, która wykonana jest w pełni z naturalnego i trwałego z drewna dębowego. Jest ona higieniczna, ponieważ materiał ten posiada naturalne właściwości antybakteryjne. Zwłaszcza przygotowując posiłki dla najmłodszych wybierz drewnianą deskę do krojenia, która da pewność, że na jej powierzchni nie będą rozwijać się szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy. Dodatkową zaletą drewnianych desek do krojenia jest ich elastyczność i miękkość, która pozwala kroić bez ryzyka uszkodzenia ostrza noży.
Zwróć także uwagę na pozostałe elementy wyposażenia kuchni jak np. garnki. Postaw na naczynia, które się nie nagrzewają i nie będą niosły ryzyka oparzenia. Doskonałym pomysłem jest rórównież wybranie garnków z funkcją odcedzania. Często odlewana ciecz jest bardzo gorąca. Dlatego też jeśli możesz zrobić to, używając jednego, wygodnego naczynia, podwyższysz poziom bezpieczeństwa w trakcie przygotowywania posiłków.
Noże – jedno z największych zagrożeń w kuchni
Innym dużym zagrożeniem, które występuje niemal w każdej kuchni są noże. Nieodpowiednie korzystanie oraz przechowywanie noży kuchennych może być naprawdę niebezpieczne dla zdrowia, a nawet dla życia Twojego i Twoich bliskich. Dowiedz się jakie noże wybrać, aby zminimalizować ryzyko wypadków w kuchni.
Jakie noże wybrać? - bezpieczna kuchnia
Noże kuchenne Gerlach to cała gamą stalowych narzędzi, które każdemu kucharzowi dają pełnię możliwości. Nóż szefa kuchni, nóż do chleba, nożyk do jarzyn, nóż do steka – to tylko kilka z wielu rodzajów narzędzi, które różnią się do siebie zarówno wielkością, budową, kształtem jak i materiałem wykonania, zwłaszcza jeśli pochodzą z różnych linii produktowych . Jakie modele będą bezpieczne i jak przechowywać noże? Poznaj charakterystykę poszczególnych modeli Gerlach i stwórz w swojej kuchni bezpieczny i pełen smaku świat.
Trudno o jednoznaczną odpowiedź na pytanie o to jaki nóż jest najlepszy. Istniej wiele rodzajów noży, które zaprojektowane zostały to różnego zastosowania. Odpowiednie użytkowanie może wpłynąć nie tylko na bezpieczeństwo, ale także na trwałość i żywotność samego narzędzia.
Jakie zastosowanie w kuchni mogą mieć noże?
Przede wszystkim dokonując wyboru noży warto zadać sobie pytanie o zastosowanie w kuchni. Każdy kucharz ma swój własny styl gotowania i prowadzenia kuchni. Poza specjalistycznymi narzędziami jak np. nóż do chleba czy Santoku, warto mieć w zestawie uniwersalne modele o różnym zastosowaniu. Noże kuchenne Gerlach powstały z myślą o ułatwieniu codziennego przygotowywania jedzenia. Wyjątkowa ostrość tych narzędzi pozwala zarówno pokroić drobno mięso, jak i posiekać ulubione zioła albo wyfiletować rybę.
Nóż kuchenny SMART GRAY 3,5” powstał specjalnie zmyślą o krojeniu warzyw i owoców. Starannie zaprojektowany zapewnia komfort i bezpieczeństwo krojenia pod każdym kątem. Ostrze wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a rękojeść wykończona specjalną powłoką typu Soft Touch, która zapewnia wygodne użytkowanie. Każdy model poddany jest rygorystycznym kontrolom jakości oraz twardości ostrza.
Druga wartość mierzona jest w skali Rockwella (Rockwell Hardness Scale). Ta precyzyjna skala używana jest do opisu twardości rozmaitych materiałów. W przypadku noży kuchennych istotne są dwie wartości twardości na skali Rockwella, jednak najbardziej popularna i najczęściej stosowana jest skala C (HRC), która mierzy twardość na głębokości 0,002 mm. I tak twardość noży Gerlach waha się między 54-58 HRC.
Wyjątkowo twardym i ostrym nożem, który warto mieć w kuchni do kulinarnych zadań specjalnych jest nóż szefa kuchni . Najpowszechniej spotykane egzemplarze mają długość ok. 20 cm co odpowiada 8’’. Taki nóż nadaje się zarówno do krojenia grubych kawałków mięsa jak i sieka dani drobnych ziół. Doskonałym przykładem takiego narzędzia jest nóż DECO BLACK wyposażony w specjalną antypoślizgową rękojeść z wyjątkowo trwałego tworzywa ABS, która pozwala na komfortowy uchwyt i precyzyjne, bezpieczne cięcie. Jego ponadczasowy, a jednocześnie nowoczesny design będzie pasował do każdego eleganckiego wnętrza kuchennego. Jest to niezastąpione narzędzie do przyrządzania rozmaitych dań mięsnych czy warzywnych, które zapewnia pełne bezpieczeństwo użytkowania.
Jeśli chcesz zdecydować się na nóż szefa kuchni, ale wiesz jak bezpiecznie go przechowywać proponujemy nóż Szefa Kuchni LOFT 8’’ w drewnianej skrzynce. Jest to doskonała i w pełni bezpieczna forma przechowywania noża, która gwarantuje jego trwałość.
Jaki bezpieczny nóż do krojenia chleba wybrać?
Codziennym wyzwaniem w każdej kuchni jest krojenie pieczywa. Na ratunek przychodzi specjalnie zaprojektowany nóż do chleba. Krojenie bochenka tępym nożem może być trudne i nawet niebezpieczne, dobrze zatem mieć w zanadrzu naprawdę dobre narzędzie właśnie do tego zadania. Nóż do chleba z lini LOFT cechuje wysoka twardość na poziomie 55-56 HRC oraz industrialny design. Posiada on charakterystyczne ząbki, które pozwalają na równomierne krojenie.
Poza pojedynczymi nożami można też wybrać gotowe zestawy noży. Takie komplety są doskonałą propozycją jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie w kuchni. Wszystkie zestawy noży Gerlach dostępne są w specjalnych blokach, które gwarantują bezpieczne przechowywanie noży.
Jak przechowywać noże kuchenne?
Odpowiednie przechowywanie noży jest gwarancją bezpieczeństwa w użytkowaniu oraz długowieczności samych narzędzi. Doskonałym sposobem na przechowywanie jest korzystanie ze specjalnie zaprojektowanych bloków. Zestawy noży w blokach Gerlach są zaprojektowane w taki sposób, aby były w pełni funkcjonalne, bezpieczne i wygodne podczas użytkowania. Dzięki dobraniu odpowiedniego zestawu możesz mieć pewność, że masz w domu noże na miarę swoich kulinarnych potrzeb. Niektóre modele noży w bloku Gerlach posiadają także specjalne graficzne symbole na rękojeści, ułatwiające identyfikacje danego noża. Dzięki temu masz narzędzia różnego zastosowania zawsze pod ręką. Przechowywanie noży w bloku jest nie tylko bezpieczne, ale także posiada wartość estetyczną. Dobierz noże w bloku Gerlach, które będą odpowiedzią na Twoje kulinarne wyzwania!
Noże w bloku DECO BLACK z ostrzałką 3 w 1
Zestaw pięciu noży DECO BLACK to wysokiej jakości noże, których charakterystycznym elementem są wspomniane już symbole oznaczające zastosowanie konkretnego noża. W skład zestawu wchodzi wysokiej jakości dębowy blok noży oraz:
- Nóż szefa kuchni 8" (20 cm)
- Nóż do chleba 8" (20 cm)
- Uniwersalny nóż kuchenny 8" (20 cm)
- Uniwersalny nóż kuchenny 5" (12, 5 cm)
- Nóż do jarzyn 3,5" (8,75 cm)
Noże w bloku COUNTRY
W ofercie bloków Gerlach można znaleźć zarówno te wykończone nowocześnie jak i w bardziej klasycznym stylu. W rustykalnych czy prowansalskich wnętrzach idealnie komponować się będą noże w bloku COUNTRY. Zestaw ten to wysokiej jakości, stalowe noże wykończone rękojeścią z drewna bukowego, w jego skład wchodzi:
- Nóż szefa kuchni 8"
- Nóż do chleba 8"
- Nóż kuchenny 8"
- Nóż kuchenny 4½"
- Nóż do jarzyn 3½
Noże w bloku GRANITEX
Ten zestaw to propozycja dla wielbicieli oryginalnego wzornictwa i eleganckiego stylu, która nawiązuje do naturalnej kolorystyki granitu. W nowoczesnych i minimalistycznych wnętrzach blok noży może być wspaniała dekoracją. Noże GRANITEX zostały wykonane ze stali nierdzewnej z dodatkiem chromu, która gwarantuje najwyższą jakość oraz odporność na korozję podczas przygotowywania posiłków. W zestawie znajdziesz:
- Nóż szefa kuchni 8"
- Nóż do chleba 8”
- Nóż kuchenny 8”
- Nóż kuchenny 5"
- Nóż do jarzyn 3,5”
Warto pamiętać, że przechowywanie noży w bloku pozwoli je zabezpieczyć przed uszkodzeniami, a także minimalizuje ryzyko zranienie podczas przygotowywania potraw. Ważne jest jednak, aby noże regularnie poddawać procesowi czyszczenia. Noże Gerlach najlepiej myć ręcznie. Zarówno wysoka temperatura zmywarki jak i pełne chemii detergenty mogą uszkadzać nóż.
Bezpieczne noże w kuchni – jak dbać o ostrze?
Bezpieczeństwo w kuchni do podstawa. Aby w pełni bezpiecznie korzystać z noży kuchennych warto używać ich zgodnie z ich zastosowaniem. Na początek zadbaj o odpowiednie dobranie ich do kulinarnych potrzeb – korzystaj z narzędzi zgodnie z ich zastosowaniem. Bezpieczne noże to przede wszystkim ostre noże. Odpowiedni stan ostrości noża pozwala na lepszą kontrolę i używanie mniejszej ilości siły w trakcie krojenia.
Aby utrzymać noże kuchenne w najlepszym stanie warto korzystać ze specjalnej ostrzałki. Mogą one być zarówno elektryczne jak i ręczne. Do domowego użytku w pełni wystarczająca będzie mini ostrzałka dwufazowa SMART. Naostrzysz nią wygodnie wszystkie typy noży wykonanych ze stali nierdzewnej. Ta kompaktowa ostrzałka ręczna posiada komfortowy uchwyt pokryty antypoślizgową powłoką, który zapobiega niekontrolowanemu przemieszczaniu się narzędzia podczas wykonywania procesu ostrzenia. Dzięki temu nawet wtedy gdy wkładamy w ostrzenie dużo siły nie ma ryzyka, że ostrzałka zmieni miejsce położenia. Minimalistyczny i nowoczesny design sprawia, że z powodzeniem można ją przechowywać bezpośrednio na blacie.
Ostrzałka GRANITEX 3 w 1 posiada najwyższej jakości ostrze wykonane ze stali nierdzewnej. Rękojeść ostrzałki wykonana jest z przyjemnego w dotyku tworzywa o satynowym wykończeniu, która nawiązuje strukturą do naturalnego granitu. Ostrzałka ta jest bardzo prosta i komfortowa w użytkowaniu. Wszystkie ostrzałki Gerlach są łatwe w utrzymaniu czystości. Nie należy ich jednak myć w zmywarce. Zazwyczaj przetrzeć ich powierzchnię wilgotną ściereczką.
Aby bezpieczne wykonać ostrzenie ważne jest, aby nóż ułożyć nóż pod kątem 20° i prowadzić równomiernym i spokojnym ruchem. Po ostrzeniu sprawdź ostrość noża, tnąc cienki kawałek papieru lub delikatnie przecinając pomidor. Ostrze powinno być gładki i przechodzić równomiernie przez produkt, na którym go testujesz.
W domowym użytkowaniu częstotliwość ostrzenia zależy od intensywności z jaką wykorzystujemy noże na co dzień. Jeśli intensywnie – koniecznie jest regularne ostrzenie co około 2 tygodnie. W przypadku noży do chleba wystarczy wykonać procedurę raz lub dwa w miesiącu.
Spraw, aby Twoje kuchnia była bezpieczną przestrzenią dla Ciebie i Twoich bliskich i wybierz wysokiej jakości noże kuchenne Gerlach!
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE ZESTAWY NOŻYCH KUCHENNYCH NOŻE SANTOKU NOŻE DO OBIERANIA WARZYW NOŻE SZEFA KUCHNI OSTRZAŁKI DO NOŻY NOŻE POJEDYNCZE NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT ŚLUBNY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Ostrzenie noży – jak i czym dobrze naostrzyć noże kuchenne?
Jak naostrzyć nóż domowym sposobem?
Nóż Santoku czy szefa kuchni? Poznaj naszą podpowiedź!
Jak dbać o noże, aby służyły latami? Poradnik konserwacji i ostrzenia
Dlaczego nie należy myć noży w zmywarce?