Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Trudno wyobrazić sobie codzienne działania w kuchni bez noży kuchennych. Jednak, aby te były w pełni efektywne, a także bezpieczne – muszą być odpowiednio pielęgnowane. Podstawą odpowiedniej konserwacji noży jest ich regularne ostrzenie. Poznaj domowe sposoby ostrzenia noży i dowiedz się, dlaczego jest to kluczowe dla trwałości ich ostrza.
Ostrzenie noży kuchennych – co warto wiedzieć?
Odpowiednio naostrzony nóż to klucz do sukcesu w każdej kuchni. Dobrze przygotowane ostrze skraca czas przygotowywania posiłków, a także wpływa na bezpieczeństwo eliminując ryzyko niebezpiecznych ślizgów i niekontrolowanych ruchów. Bardzo ważne jest regularne ostrzenie krawędzi tnącej noża. Co ważne, bez problemu wykonasz je sam w domu! Utrzymując ostrze noży w nienagannym staniu na co dzień zadbasz o:
- dłuższą żywotność noża – regularne ostrzenie noży wpływa ich żywotność i jest istotnym elementem wpływającym na na komfort oraz wygodę użytkowania. Odpowiednio przygotowane ostrze jest znacznie bardziej odporne na uszkodzenia, a im regularniej nóż poddawany jest ostrzeniu, tym łatwiej utrzymać go w idealnym stanie;
- bezpieczeństwo – utrzymanie ostrości noża ma ogromny wpływ na bezpieczeństwo w kuchni. W zdecydowanym stopniu zmniejsza ryzyko przypadkowego zranienia, gdyż pozwala w pełni kontrolować każdy ruch, a także pozwala na zmniejszenie samego nacisku podczas krojenia;
- precyzyjne cięcie – idealnie naostrzone ostrze pozwala osiągnąć precyzję w każdym ruchu. Jest to ważne zarówno dla smaku przygotowywanych potraw jak i samej estetyki.
Jak ostrzyć noże kuchenne?
Sposobów i metod ostrzenia noży kuchennych jest kilka. Nie ma jednej uniwersalnej metody, która pozwoliłaby naostrzyć każdy typ noża. Wybór odpowiedniej techniki zależy od rodzaju noża, jego budowy, materiału, z jakiego jest stworzony, a także stanu ostrza. Niezależnie od wybranej metody kluczowa jest jednak regularność. To on bezpośrednio wpływa na stan krawędzi tnącej. Im bardziej stępiony nóż, tym trudniej doprowadzić go do prawidłowej ostrości. Na rynku jest kilka rodzajów narzędzi służących do ostrzenia. Ogólnie ostrzałki można podzielić na:
- ostrzałki kamienne,
- ostrzałki ceramiczne,
- ostrzałki diamentowe,
- ostrzałki stalowe,
- ostrzałki z węglika wolframu.
Jak naostrzyć nóż domowym sposobem?
Poniżej spróbujemy podpowiedzieć najlepsze metody na ostrzenie noży kuchennych w domu. Jeszcze 100 lat temu ostrzenie noży wymagało specjalnych umiejętności. Jednak w dzisiejszych czasach i przy obecnym rozwoju technologii ostrzenie noży stało się dostępne i łatwe dla przeciętnego użytkownika. Bez problemu zadbasz o ostrze swoich noży na co dzień w domu! Poniżej przedstawiamy domowe sposoby na ostrzenie noży kuchennych.
Ostrzenie noży kamieniem
Kamienne ostrzałki należą do tych najbardziej tradycyjnych. Kamienie do ostrzenia występują w gradacji o różnych stopniach, co umożliwia stopniowe ostrzenie krawędzi. Sama technika jest prosta i nie wymaga specjalnego doświadczenia, ani umiejętności.
Kamień do ostrzenia należy odpowiednio przygotować, namaczając go przez ok. 10-15 minut w wodzie. W tym czasie należy przygotować stanowisko pracy, zwracając uwagę na odpowiednią wysokość blatu w stosunku do użytkownika – blat, na którym będziesz ostrzył, nie powinien być zbyt wysoko. Kluczowe dla ostrzenia noży kuchennych jest utrzymanie odpowiedniego kąta ostrzenia. W przypadku standardowych noży kuchennych kąt ten powinien wynosić między 20°, a maksymalnie 25°. To kąt ostrza jest odpowiedzialny zarówno za precyzyjne cięcie, trwałość jak i bezpieczeństwo w kuchni.
Sam proces ostrzenia należy wykonywać w taki sposób, aby ruch był równomierny i stabilny. Zacznij od wykonania 20 ruchów w kierunku „do siebie”, następnie powtórz te samą częstotliwość po drugiej stronie ostrza. Powtórz obydwie czynności odpowiednio po 15, 10, 5 i 3 razy. Ostrzenie należy zakończyć testem ostrości, który wykonasz np. na kartce papieru, którą naostrzony nóż powinien bez problemu przeciąć.
Ostrzałki elektryczne
Ostrzałki elektryczne to narzędzia, które zarezerwowane są głównie dla profesjonalnych kuchni i doświadczonych kucharzy. Choć są wygodne i szybkie to są również kosztowne i zajmują znacznie więcej miejsca niż kamień lub ostrzałki ręczne. Narzędzia te posiadają wbudowane kamienie szlifierskie i same utrzymują odpowiedni kąt ostrzenia. Aby naostrzyć nóż ostrzałką elektryczną, należy przesunąć nóż przez ostrzałkę kilkukrotnie.
Stalka do ostrzenia noży
To jedna z bardziej popularnych i dostępnych technik. Stalka to specjalny pręt z rękojeścią, który wykonany może być z różnych materiałów. Jednak korzystanie z tej techniki wymaga szczególnej uwagi, gdyż bardzo łatwo można zatracić odpowiedni kąt ostrzenia. Pamiętaj, aby przed wykonaniem procesu ostrzenia przygotować nóż. Ostrze powinno być czyste i osuszone. Stalka powinna być skierowana do góry, a ostrzenie wykonywane na całej długości pręta. Wykonuj ruch ostrzenia starannie i równomiernie. Nie należy przy tym stosować zbyt dużego nacisku, gdyż celem jest wygładzenie ostrza, a nie jego piłowanie.
Ostrzałki ręczne
Ostrzałki ręczne to doskonała metoda na domowe ostrzenie noży kuchennych. Ostrzałki ręczne są szybkie i łatwe w użyciu. Idealnie sprawdzą się dla użytkowników ceniących komfort, wygodę oraz bezpieczeństwo. Są one wykorzystywane zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak i entuzjastów gotowania w domu. Najczęściej są to kompaktowe, przenośne narzędzia wykonane ze stali. Kompaktowe ostrzałki Gerlach są wykonane z wysokiej jakości materiału, przez co są trwałe i zapewniają idealnie naostrzone noże kuchenne. Bez problemu przywrócą ostrość nożom wykonanym ze stali nierdzewnej. Prostota obsługi ostrzałki SMART mini czy GRANITEX 3w1 sprawia, że będą one atrakcyjnym wyborem do domowego użytku. Dodatkowo wykonane są w taki sposób, aby cieszyły także oko!
Zadbaj o ostrość noży z marką Gerlach i ciesz się perfekcyjnym cięciem przez cały rok!
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE ZESTAWY NOŻYCH KUCHENNYCH NOŻE SANTOKU NOŻE DO OBIERANIA WARZYW NOŻE SZEFA KUCHNI OSTRZAŁKI DO NOŻY NOŻE POJEDYNCZE NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT ŚLUBNY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Ostrzenie noży – jak i czym dobrze naostrzyć noże kuchenne?
Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?
Jak ostrzyć noże ze stali nierdzewnej?
Jak naostrzyć́ nóż do chleba?
Jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza?
Jak naostrzyć nóż na ostrzałce krok po kroku? Przykład na ostrzałce GRANITEX