Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Noże Santoku należą do jednych z bardziej popularnych noży w stylu japońskim, które uwielbiane są przez kucharzy na całym świecie. Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy szef kuchni poznaj tajemnice noża Santoku i dowiedz się jak o niego dbać, gdzie przechowywać oraz jak ostrzyć. Zapraszamy!
Królewskie noże japońskie
Noże japońskie są cenione na całym świecie dzięki ich znanej wytrzymałości, jakości oraz niezwykłej precyzji cięcia. Są to uniwersalne narzędzia o prawdziwie wszechstronnym zastosowaniu. Nóż Santoku należy do bogatej rodziny japońskich noży, których budowa gwarantuje dynamiczną i efektywną pracę. To mistrzowski nóż szefa kuchni, który jest niezawodnym towarzyszem zarówno na co dzień jak i podczas przygotowywania bardziej wyszukanych i wytwornych potraw. Jednak o prawdziwe skarby należy szczególnie dbać. Dowiedz się, jakiej pielęgnacji potrzebuje nóż Santoku, aby mógł spełniać Twoje kulinarne oczekiwania!
Nóż Santoku – co warto o nim wiedzieć?
Nóż Santoku należy do najbardziej uniwersalnych noży japońskich. Doskonale nadaje się on do przygotowywania naprawdę wielu rozmaitych potraw. Sam nóż jest istotną częścią japońskie kultury. Jego tajemnicza nazwa oznacza w języku japońskim „trzy cnoty” lub „trzy zadania”, co perfekcyjnie odzwierciedla jego wielozadaniowość. Santoku charakteryzuje się szerokim i stosunkowo długim ostrzem. Ostrze ma długość 140-200 mm. W wielu nożach tego typu pojawiają się charakterystyczne niewielkie żłobienia, które zapobiegają przywieraniu krojonych produktów do jego powierzchni. Noże Santoku stosowane są głównie do trzech specjalnych zadań kuchennych: krojenia, siekania i krojenia w kostkę.
Jak ostrzyć nóż Santoku?
Doskonałym i bezpiecznym sposobem ostrzenia powierzchni tnącej całej rodziny noży japońskich będzie metoda, która także wywodzie się z tego kraju – kamieniem wodnym. Ta japońska metoda ostrzenia na mokro jest chętnie wykorzystywana w profesjonalnych kuchniach na całym świecie. Jest to dość prosta technika, jednak wymaga doświadczenia oraz precyzji.
Japoński kamień to płaski blok kamienny w kształcie prostokąta. Może być w pełni naturalny lub syntetyczny. Aby naostrzyć nóż Santoku, należy namoczyć kamień w wodzie przez 10-15 minut. Następnie bardzo ostrożnie i równomiernie ostrzyć krawędź ostrza pamiętając, że kąt ostrzenia noża Santoku waha się między 10°-15°. Kamienie wodne doskonale sprawdzą się do ostrzenia i utrzymania ich ostrza w nienagannym stanie.
Jeśli boisz się, że ostrzenie kamieniem będzie dla Ciebie zbyt wymagające możesz skorzystać z ostrzałek ręcznych marki Gerlach, które zapewniają łatwy i skuteczny proces ostrzenia, który nie wymaga wielkiej wprawy. Poznaj wysokiej jakości ostrzałki, które zostały zaprojektowane z myślą o tych użytkownikach, którzy szukają łatwych i skutecznych rozwiązań.
Pielęgnacja noży – regularność do podstawa
Aby utrzymać noże kuchenne, w tym nóż Santoku, w doskonałej kondycji, istotna jest regularność. Częstotliwość ostrzenia naprawdę ma znaczenie. Im bardziej zaniedbane ostrze, tym trudniej przywrócić idealny stopień ostrości. Dlatego najefektywniejsze jest niedoprowadzanie stanu ostrza do stępienia. Warto pamiętać o tym, że ostry nóż do bezpieczny nóż. Próba krojenia bądź siekania pokarmu stępionym nożem może być naprawdę tragiczna w skutkach.
Częstotliwość ostrzenia powinna być uzależniona od intensywności użytkowania. W przypadku profesjonalnych kuchni procedura ta powinna być wykonywania codziennie. W domowych warunkach wystarczy zrobić to co 2-4 tygodnie. Jeśli nóż jest odpowiednio konserwowany, możesz być pewien, że będzie Ci towarzyszył w kuchni przez wiele lat. Ostrzenie noża Santoku ma bezpośredni wpływ na jego trwałość oraz żywotność.
Dlaczego warto ostrzyć nóż Santoku
Kluczową cechą japońskiego noża Santoku jest jego ostrość. Odpowiedni stan ostrza nie tylko skraca czas przygotowywania posiłków, wpływa na prezencję potraw, ale także pozwala zachować bezpieczeństwo. Ostry nóż eliminuje bowiem ryzyko niebezpiecznych ślizgów oraz niekontrolowanych ruchów. Regularne ostrzenie noży Santoku przy pomocy wysokiej jakości ostrzałki staje się nieodzownym elementem. Dlaczego warto ostrzyć noże kuchenne?
- Dla precyzyjnego cięcia – ostry nóż pozwala na osiągnięcie idealnego cięcia. Bez względu na to, czy kroisz warzywa, mięso czy filetujesz rybę, odpowiednia naostrzona krawędź noża sprawia, że każdy ruch staje się kontrolowany i precyzyjny. Dzięki temu gotowanie staje się bardziej efektywne, komfortowe i satysfakcjonujące;
- dla bezpieczeństwa użytkowania – utrzymywanie noża w ostrości ma ogromny wpływ na bezpieczeństwo w kuchni. Ostry nóż niweluje ryzyko zranienia, gdyż pozwala w pełni kontrolować ruch, a także wymaga mniejszego nacisku podczas krojenia. Należy jednak pamiętać, aby noże przechowywać w bezpiecznym miejscu i korzystać z nich zachowując szczególną ostrożność;
- dla zwiększenia żywotności noża – regularne ostrzenie noży, przedłuża ich żywotność i jest kluczowym elementem wpływającym na komfort użytkowania. Im częściej nóż jest poddawany ostrzeniu, tym łatwiej utrzymać go w idealnym stanie.
Jaki nóż Santoku wybrać?
Jeśli jeszcze nie masz, ale zamarzył Ci się prawdziwy, japoński nóż Santoku spieszymy z informacją, że w ofercie marki Gerlach znajdziesz, aż trzy modele noży szefa kuchni w stylu japońskim Santoku. Wybierz jeden z nich, a będzie on niezawodny podczas przygotowania potraw kuchni całego świata. Twardość ostrza noży Santoku marki Gerlach waha się między 52-56 HRC. Są to więc dość twarde noże, i co ważne – na długo zachowują swoją ostrość. Rękojeści noży wykonane są z różnych materiałów. W modelu STYLE jest ona pokryta specjalną powłoką antypoślizgową, która jest termoplastyczną gumą zapobiegającą wyślizgiwaniu się noża z dłoni, nawet w sytuacji gdy dłoń jest mokra. Nóż szefa kuchni SMART GREY natomiast poryty jest innym specjalnym materiałem typu SOFT TOUCH, który jest niezwykle miły w odczuciu, a także pozwala na pewny chwyt bez ryzyka ześlizgnięcia. Wybierz nóż Santoku idealny dla Ciebie!
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE ZESTAWY NOŻYCH KUCHENNYCH NOŻE SANTOKU NOŻE DO OBIERANIA WARZYW NOŻE SZEFA KUCHNI OSTRZAŁKI DO NOŻY NOŻE POJEDYNCZE NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT ŚLUBNY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Ostrzenie noży – jak i czym dobrze naostrzyć noże kuchenne?
Jak naostrzyć nóż domowym sposobem?
Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?
Jak ostrzyć noże ze stali nierdzewnej?
Jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza?
Jak naostrzyć nóż na ostrzałce krok po kroku? Przykład na ostrzałce GRANITEX