Jak naostrzyć nóż na ostrzałce krok po kroku? Ostrzenie noża jest dość proste, zwłaszcza gdy wykorzystuje się do tego ostrzałkę manualną. Ten rodzaj ostrzałek należy do najbezpieczniejszych i stosuje się go przy ostrzach ze stali nierdzewnej. Sprawdź nasz przykład i dowiedz się, jak korzystać z trzyfazowej ostrzałki GRANITEX.
Ostrzałki manualne takie jak GRANITEX 3 w 1, mają wysokie stabilne ścianki, utrzymujące nóż w odpowiedniej pozycji. Ułatwia to również przeciągnięcie ostrza po wybranym elemencie.
Ostrzałka Gerlach Granitex 3 w 1
Ten model to praktyczna trójfazowa ostrzałka, składająca się z takich elementów, jak stal spiekana (ostrzenie), kamień diamentowy (wygładzenie), kamień ceramiczny (polerowanie). Jej rękojeść została wykonana z tworzywa o satynowym wykończeniu, a do zrobienia podstawy wykorzystano antypoślizgowy materiał, zapewniający bezpieczeństwo podczas użytkowania. Długość narzędzia to 20 cm.
Ostrzałka Gerlach Granitex 3 w 1 doskonale pasuje do innych akcesoriów z tej samej linii np. noży kuchennych w bloku, garnków oraz patelni.
Uwaga! Ostrzałki Gerlach Granitex 3 w 1 nie należy myć w zmywarce.
Jak naostrzyć nóż krok po kroku?
- Włóż ostrze noża w otwór oznaczony cyfrą 1 i lekko przesuń całe ostrze w kierunku do siebie (w razie potrzeby możesz powtórzyć tę czynność).
- Powtórz powyższą czynność w otworze oznaczonym cyfrą 2. Dzięki temu krawędzie będą wygładzone.
- W celu wypolerowania krawędzi włóż ostrze noża w otwór oznaczony cyfrą 3 i przesuń ostrze w kierunku do siebie.
Jak naostrzyć nóż na ostrzałce? – Ostrzałka GRANITEX
Noże Gerlach powinno się ostrzyć pod kątem 30 stopni (po 15 stopni dla każdej strony). Równie istotne jest wykonywanie takich samych ruchów ręką, rozpoczynając przy uchwycie, a kończąc na czubku ostrza. Co ważne, dla każdej ze stron należy wykonać taką samą ilość pociągnięć.
To szybka i prosta metoda, za której sprawą Twoje noże będą zawsze ostre i jednocześnie bezpieczne. Ostrzenie powinno się wykonywać regularnie i często, gdyż jest to zabieg pielęgnujący (ma on ogromny wpływ na żywotność noży).
Jak sprawdzić, czy nóż jest ostry?
Jeśli nie masz pewności, że nóż jest wystarczający ostry, możesz to sprawdzić na kilka sposobów. Jednym z nich jest przekrojenie pomidora w skórce. Jeżeli nóż jest w stanie bez problemów to zrobić – jest ostry. A gdy nie masz pomidora, możesz przeprowadzić podobny test na kartce papieru. Ułóż ją w pionie i spróbuj przekroić, zaczynając od górnej krawędzi. Jeśli kartka nie strzępi się, Twój nóż jest wystarczająco ostry.
Pamiętaj, że dobrze naostrzony nóż to podstawa w każdej kuchni, ponieważ gwarantuje on precyzyjne cięcie i nie wymaga użycia zbyt dużej siły podczas krojenia. Skoro wiesz już, jak naostrzyć nóż na ostrzałce, na pewno nie zajmie Ci to dużo czasu!
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE ZESTAWY NOŻYCH KUCHENNYCH NOŻE SANTOKU NOŻE DO OBIERANIA WARZYW NOŻE SZEFA KUCHNI OSTRZAŁKI DO NOŻY NOŻE POJEDYNCZE NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT ŚLUBNY