Duszony kurczak z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

Duszony kurczak z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
  • 400 g białej fasoli w zalewie z puszki
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g brązowego ryżu
  • 150 g świeżego szpinaku
  • Natka pietruszki
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i dostawiamy na bok.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Smażymy udka z kurczaka, aż się zarumienią. Odkładamy udka z kurczaka na talerz, jeśli są już gotowe.

Zmniejszamy płomień, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek na patelnię. Doprawiamy całość wędzoną papryką, solą, pieprzem i przesmażamy wszystko, aż cebula stanie się miękka.

Natkę pietruszki płuczemy i szatkujemy.

Odsączamy fasolę.

Pomidorki płuczemy i przekrawamy na połowę.

Fasolę, pomidorki oraz gotowe udka z kurczaka dodajemy do cebuli na patelni. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i przykrywamy. Dusimy przez kolejne 30 minut.

Na koniec dodajemy opłukany szpinak, mieszamy i gotujemy przez 10 minut, aż zmięknie.

Gotowe danie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i podajemy z ryżem.

Wskazówka:

Do przygotowania duszonego kurczaka z warzywami polecamy patelnię Granitex.

Patelnia Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności