Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
- 400 g białej fasoli w zalewie z puszki
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 250 g brązowego ryżu
- 150 g świeżego szpinaku
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i dostawiamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Smażymy udka z kurczaka, aż się zarumienią. Odkładamy udka z kurczaka na talerz, jeśli są już gotowe.
Zmniejszamy płomień, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek na patelnię. Doprawiamy całość wędzoną papryką, solą, pieprzem i przesmażamy wszystko, aż cebula stanie się miękka.
Natkę pietruszki płuczemy i szatkujemy.
Odsączamy fasolę.
Pomidorki płuczemy i przekrawamy na połowę.
Fasolę, pomidorki oraz gotowe udka z kurczaka dodajemy do cebuli na patelni. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i przykrywamy. Dusimy przez kolejne 30 minut.
Na koniec dodajemy opłukany szpinak, mieszamy i gotujemy przez 10 minut, aż zmięknie.
Gotowe danie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i podajemy z ryżem.
Wskazówka:
Do przygotowania duszonego kurczaka z warzywami polecamy patelnię Granitex.