Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
- 400 g białej fasoli w zalewie z puszki
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 250 g brązowego ryżu
- 150 g świeżego szpinaku
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować duszonego kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem?
Rozpocznij od ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw na bok.
Na dużej patelni GRANITEX z powłoką ceramiczną rozgrzej olej rzepakowy i usmaż udka z kurczaka. Gdy będą już zarumienione, przełóż je z patelni na talerz.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dopraw całość wędzoną papryką, solą i pieprzem. Podsmaż tak, aby cebula stała się miękka.
Natkę pietruszki opłucz i poszatkuj np. za pomocą tasaka do ziół NATUR.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Odsącz białą fasolę z puszki.
Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na połówki. Do krojenia polecamy ostre noże np. LOFT.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Fasolę, pomidorki oraz gotowe udka z kurczaka przełóż na patelnię, gdzie smaży się cebula. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
Na koniec dodaj opłukany szpinak. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Duszony kurczak z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem podawaj z dodatkiem ryżu. Danie udekoruj przed podaniem świeżą natką pietruszki.