Dżem morelowy z kiwi i miętą

Dżem morelowy z kiwi i miętą

Składniki (dla 6 słoików średniej wielkości):

  • 800 g moreli
  • Kilka gałązek świeżej mięty
  • 4 kiwi
  • 1 cytryna
  • 450 g cukru

Przygotowanie:

Myjemy morele i miętę.

Kroimy listki mięty w cienkie i krótkie paseczki.

Morele kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobne kosteczki.

Obieramy kiwi ze skórki i kroimy w ósemki.

Wyciskamy sok z cytryny.

Bierzemy miskę, dodajemy pokrojone morele, wlewamy sok z cytryny, dosypujemy cukru i mieszamy.

Zostawiamy zawartość pod przykryciem przez 30 minut.

Następnie przelewamy całość do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 30 minut., od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy pokrojone kiwi i mieszamy.

Wypełniamy słoiczki dżemem po same brzegi i dokładnie zamykamy.

Stawiamy słoiki na pokrywce, dnem do góry i pozostawiamy je do wystygnięcia.

Wskazówki:

Do przygotowania dżemu, polecamy średni garnek Simple 4,5l.

Garnek Simple 4,5l


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności