Składniki (dla 6 słoików średniej wielkości):
- 800 g moreli
- Kilka gałązek świeżej mięty
- 4 kiwi
- 1 cytryna
- 450 g cukru
Jak zrobić dżem morelowy z kiwi i miętą?
Umyj morele i gałązki świeżej mięty.
Pokrój miętę w cienkie, krótkie paski. Możesz wykorzystać do tego tasak do ziół NATUR.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Morele przekrój na pół, usuń z nich pestki, a następnie pokrój w drobną kostkę.
Kiwi obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
Do miski przełóż morele, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dosyp cukru i wymieszaj wszystkie składniki. Do mieszania polecamy akcesoria z linii NATUR, które zostały wykonane m.in. z silikonu oraz naturalnego drewna.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Całość pozostaw w misce pod przykryciem na ok. pół godziny.
Po tym czasie przelej zawartość do większego garnka np. z linii MODEL, doprowadź ją do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Następnie do moreli dodaj pokrojone kiwi i wymieszaj.
Przełóż dżem morelowy z kiwi i miętą do słoików. Dokładnie je zamknij, postaw na pokrywce, dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia.