0

Dżem morelowy z kiwi i miętą

Składniki (dla 6 słoików średniej wielkości):

  • 800 g moreli
  • Kilka gałązek świeżej mięty
  • 4 kiwi
  • 1 cytryna
  • 450 g cukru

Jak zrobić dżem morelowy z kiwi i miętą?

Umyj morele i gałązki świeżej mięty.

Pokrój miętę w cienkie, krótkie paski. Możesz wykorzystać do tego tasak do ziół NATUR.

Dżem morelowy z kiwi i miętą – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
 

Morele przekrój na pół, usuń z nich pestki, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Kiwi obierz ze skórki i pokrój w ósemki.

Do miski przełóż morele, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dosyp cukru i wymieszaj wszystkie składniki. Do mieszania polecamy akcesoria z linii NATUR, które zostały wykonane m.in. z silikonu oraz naturalnego drewna.

Dżem morelowy z kiwi i miętą – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Całość pozostaw w misce pod przykryciem na ok. pół godziny.

Po tym czasie przelej zawartość do większego garnka np. z linii MODEL, doprowadź ją do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dżem morelowy z kiwi i miętą – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Następnie do moreli dodaj pokrojone kiwi i wymieszaj.

Przełóż dżem morelowy z kiwi i miętą do słoików. Dokładnie je zamknij, postaw na pokrywce, dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności