Składniki (dla 6 słoików średniej wielkości):
- 800 g moreli
- Kilka gałązek świeżej mięty
- 4 kiwi
- 1 cytryna
- 450 g cukru
Przygotowanie:
Myjemy morele i miętę.
Kroimy listki mięty w cienkie i krótkie paseczki.
Morele kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobne kosteczki.
Obieramy kiwi ze skórki i kroimy w ósemki.
Wyciskamy sok z cytryny.
Bierzemy miskę, dodajemy pokrojone morele, wlewamy sok z cytryny, dosypujemy cukru i mieszamy.
Zostawiamy zawartość pod przykryciem przez 30 minut.
Następnie przelewamy całość do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 30 minut., od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy pokrojone kiwi i mieszamy.
Wypełniamy słoiczki dżemem po same brzegi i dokładnie zamykamy.
Stawiamy słoiki na pokrywce, dnem do góry i pozostawiamy je do wystygnięcia.
Wskazówki:
Do przygotowania dżemu, polecamy średni garnek Simple 4,5l.