Płyty indukcyjne należą do jednych z najczęściej wybieranych. Zdecydowana większość dostępnych obecnie na rynku garnków doskonale się na nich sprawdzi, ale trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów jeszcze przed zakupem.
Co jest ważne przy wybieraniu garnków na indukcję?
Naczynia mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, żeliwa, emalii, ceramiki czy teflonu. Jednakże w każdym garnku, zwłaszcza tym na płytę indukcyjną, najważniejsze jest dno i to ono jest kluczowe podczas gotowania.
Jakie garnki na indukcję?
Szukając garnków na indukcję, przede wszystkim sprawdź, czy są kompatybilne z tym rodzajem kuchenek. To najważniejsze – bez tego naczynie po prostu nie będzie działać. W następnej kolejności zwróć uwagę na materiały, z których jest wytworzony garnek, ich grubość, wielkość modeli w zestawie czy kształt rączek. Sprawdź również naczynia z dodatkowymi funkcjonalnościami, takimi jak system odcedzania.
Jakie garnki na indukcję? Poznaj produkty Gerlach!
Wśród produktów marki Gerlach znajdziesz wiele ciekawych garnków na indukcję:
- garnki SMART z odczepianą rączką,
- garnki MODEL ze stali nierdzewnej 18/10,
- ganki z powłoką imitującą granit GRANITEX,
- garnki żeliwne NATUR IRON,
- garnki z systemem odcedzania, z grubej stali PRESTIGE.
Do niewielkiej kuchni – garnki SMART
Jeśli masz niewielką kuchnię, wybierz garnki SMART z odczepianą rączką. Są one pokryte nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu przygotowywanie w nich posiłków jest zdecydowanie bardziej wygodne. Naczynia możesz włożyć jedno w drugie, dzięki czemu zaoszczędzisz nawet do 50% miejsca! Swój komplet garnków możesz uzupełnić również patelniami z tej samej linii.
Klasyczne garnki ze stali nierdzewnej – sprawdź linię MODEL!
Jeśli zaś zależy Ci na klasycznych, komfortowych w użytkowaniu garnkach, zwróć uwagę na linię MODEL. To naczynia wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 o grubości 6 mm, co gwarantuje ich trwałość. Zostały wyposażone w lejek oraz system odcedzania, dlatego korzystanie z nich jest naprawdę wygodne i bezpieczne. Uniwersalny design oraz wykończenie w szczotkowanej stali sprawiają, że doskonale prezentują się w nowoczesnych wnętrzach.
Garnki inspirowane kamieniem – GRANITEX dla wymagających
Garnki GRANITEX łączą w sobie wysoką jakość, design odpowiadający najnowszym trendom oraz komfort użytkowania. Z zewnątrz zupełnie czarne, wewnątrz zostały pokryte powłoką nieprzywierającą ze wzorem przypominającym kamień. Dzięki temu świetnie prezentują się w wielu nowoczesnych wnętrzach, w których istotne jest nawiązanie do naturalnych surowców. Dzięki temu, że zostały wyposażone w dysk Full Induction gwarantują perfekcyjne rozprowadzanie ciepła.
Garnki z żeliwa NATUR IRON – do zadań specjalnych
Lubisz gotować potrawy wymagające długotrwałego gotowania? Jeśli tak, to w Twojej kuchni doskonale sprawdzą się żeliwne garnki NATUR IRON. Zostały pokryte emaliowaną powłoką, która jest ekologiczna i antyalergiczna. Charakteryzują się ponadczasową trwałością oraz najwyższym poziomem wytrzymałości, a ponadto doskonale sprawdzają się na kuchenkach indukcyjnych.
Dno garnka
Garnki z dnem dostosowanym do kuchenek indukcyjnych najczęściej można stosować na różnych rodzajach płyt grzewczych, a niektóre nawet w piekarniku. Jeśli nie masz pewności, czy wybrane przez Ciebie garnki nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej, koniecznie sprawdź oznaczenia producenta na opakowaniu lub na dnie naczynia.
Wskazówka: symbol płyty indukcyjnej przypomina „pętelki”, które oznaczają cewkę indukcyjną.
Grube, kilkuwarstwowe dno
Im grubsze dno, tym lepiej. Dobrą opcją jest trójwarstwowe dno lub grubsze ze wbudowanym dyskiem aluminiowym. To rozwiązanie skraca czas gotowania, co ma wpływ na oszczędność energii elektrycznej. Zadaniem aluminiowej wkładki jest przede wszystkim dostarczenie większej ilości ciepła do wnętrza garnka, aby jak najdłużej danie utrzymywało wyższą temperaturę po odstawieniu z kuchenki.
Idealnie dopasowana średnica
Wielkość dna powinna być dostosowana do pól grzewczych, o ile zostały wydzielone. Warto zapoznać się z zaleceniami producenta i upewnić się, czy średnica podstawy garnka jest rekomendowana do Twojej kuchenki.
Płaska powierzchnia
Zwróć uwagę na to, aby powierzchnia dna była idealnie płaska. Nierówne dno prawdopodobnie nie zostanie wykryte przez płytę.
Różnorodność materiałów
Garnki produkuje się z tworzyw, które mają różne właściwości i każde z nich ma inny wpływ na gotowaną potrawę.
Stal nierdzewna
Jeden z popularniejszych materiałów, wykorzystywanych do produkcji garnków. Naczynia ze stali nierdzewnej można znaleźć niemal w każdym domu. Tworzywo to jest połączeniem chromu oraz niklu (symbol 18/10 oznacza 18% zawartości chromu oraz 10% zawartości niklu). Chrom zapobiega korozji, a nikiel stosuje się głównie w celach estetycznych, aby dodać naczyniu połysku.
Żeliwo
Garnki z żeliwa charakteryzują się wysoką trwałością na wszelkie uszkodzenia i doskonale rozprowadzają ciepło. Ich jedyną wadą jest waga – są cięższe od garnków z innych tworzyw.
Ceramika
Garnki ceramiczne mają wiele zalet, a jedną z nich jest brak zachodzących reakcji między naczyniem a przyrządzaną potrawą, co sprawia, że posiłek jest zdrowszy. Na te garnki podobnie jak na emaliowane czy teflonowe należy szczególnie uważać, dlatego zaleca się zastosowanie drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych.
Teflon
Jedną z powłok stosowanych w garnkach jest teflon. Gotowane potrawy nie przywierają do takiej powierzchni i łatwo utrzymać naczynia w czystości. W czasie użytkowania trzeba jednak uważać, aby nie zarysować teflonu.
Emalia
Naczynia zabezpieczone emalią to najczęściej stalowe garnki z powłoką, którą charakteryzuje przede wszystkim wyjątkowa estetyka. Korzystając z nich, należy uważać na emalię, aby nie odprysnęła. Warto używać w tym przypadku drewnianych lub silikonowych szpatułek, mieszadełek.
Wskazówka
Zwróć uwagę na sposób przechowywania swoich garnków. Te z powierzchnią emaliowaną, ceramiczną lub teflonową wymagają szczególnej ostrożności i najlepiej przechowywać je obok siebie (nie wkładać jednego garnka w drugi), ale tak, aby nie stykały się ze sobą. Jeśli nie masz zbyt wiele miejsca w szafkach, a jedynym rozwiązaniem jest ułożenie naczyń jedno na drugim, zastosuj filcowe przekładki pomiędzy nimi, żeby uniknąć zarysowań.
Jakie wybrać garnki na płytę indukcyjną? Każde naczynie ma swoje zalety i wady. Zastanów się, na czym zależy Ci najbardziej. Jeśli wolisz coś uniwersalnego, z pewnością docenisz te ze stali nierdzewnej, a jeżeli z jakichś przyczyn nie możesz korzystać z garnków, które w składzie mają nikiel, rozważ zakup ceramicznych lub żeliwnych.
Jakie garnki na płytę indukcyjną wybrać?
Wybierając odpowiednie garnki, na pewno musisz zwrócić uwagę na swoje potrzeby. Zastanów się nad tym, co jest dla Ciebie najważniejsze. Może oszczędność miejsca, jeśli nie masz dużej kuchni? Albo design, który pasuje Ci do wnętrza? Warto zwrócić też uwagę na odpowiedni dobór materiałów. Na przykład, osoby uczulone na nikiel mogą wybrać garnki wykonane z żeliwa pokrytego antyalergiczną emalią.
GARNKI GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
GARNKI ZESTAWY GARNKÓW POJEDYNCZE GARNKI GARNKI INDUKCYJNE GARNKI CERAMICZNE GARNKI GRANITOWE GARNKI ŻELIWNE GARNKI NA PREZENT SZYBKOWARY BRYTFANNY CZAJNIKI RONDLE
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Garnki Gerlach ranking - najpopularniejsze modele garnków Gerlach w 2023 roku
Jakie garnki nadają się na kuchenkę gazową?