Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- pół jajka
- 2 żółtka
- 125 ml ciepłego mleka
- ok. 150 g jagód
- żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
- ½ białka jajka
- ½ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Pół godziny przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyciągamy drożdże z lodówki, aby się ogrzały.
Drożdże kruszymy w dłoniach i wsypujemy do miseczki. Ogrzewamy połowę mleka, wlewamy do drożdży, dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, drugą połowę ciepłego mleka, ubite jajka z cukrem oraz ostudzone masło.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h, aby wyrosło.
Następnie, na stolnicy przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i dzielimy na 8 części.
Każdą z części spłaszczamy na dłoni i dodajemy dwie łyżki jagód. Zlepiamy brzegi i formujemy wałeczek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej w odstępach uformowane jagodzianki. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Włączamy w piekarniku opcję góra-dół bez termoobiegu, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Jagodzianki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w środkowej jego części. Jagodzianki pieczemy przez 20 minut, aż się zarumienią.
Wyciągamy z piekarnika blachę i odstawiamy na bok, aby jagodzianki się ostudziły.
W miseczce wyrabiamy lukier. Mieszamy ½ białka jajka i ½ szklanki cukru pudru, następnie nakładamy na jagodzianki.
Wskazówka:
Do przygotowania jagodzianek z lukrem polecamy pędzelek silikonowy Natur.