Jagodzianki z lukrem

Jagodzianki z lukrem

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g  cukru pudru
  • 50 g masła
  • pół jajka
  • 2 żółtka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • ok. 150 g jagód
  • żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • ½ białka jajka
  • ½ szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Pół godziny przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyciągamy drożdże z lodówki, aby się ogrzały.

Drożdże kruszymy w dłoniach i wsypujemy do miseczki. Ogrzewamy połowę mleka, wlewamy do drożdży, dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, drugą połowę ciepłego mleka, ubite jajka z cukrem oraz ostudzone masło.

Wyrabiamy ciasto na gładką masę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h, aby wyrosło.

Następnie, na stolnicy przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i dzielimy na 8 części.

Każdą z części spłaszczamy na dłoni i dodajemy dwie łyżki jagód. Zlepiamy brzegi i formujemy wałeczek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej w odstępach uformowane jagodzianki. Zostawiamy na pół godziny do  wyrośnięcia.

Włączamy w piekarniku opcję góra-dół bez termoobiegu, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Jagodzianki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w środkowej jego części. Jagodzianki pieczemy przez 20 minut, aż się zarumienią.

Wyciągamy z piekarnika blachę i odstawiamy na bok, aby jagodzianki się ostudziły.

W miseczce wyrabiamy lukier. Mieszamy ½ białka jajka i ½ szklanki cukru pudru, następnie nakładamy na jagodzianki.

Wskazówka:

Do przygotowania jagodzianek z lukrem polecamy pędzelek silikonowy Natur.

Pędzel silikonowy Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności