0

Jagodzianki z lukrem

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g  cukru pudru
  • 50 g masła
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • ok. 150 g jagód
  • żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • 1 białko jajka
  • ½ szklanki cukru pudru

 

Jak zrobić jagodzianki z lukrem?

Wyjmij drożdże z lodówki i pozostaw na około 30 minut.

Po tym czasie pokrusz drożdże w dłoniach i wsyp do miseczki. Połowę mleka podgrzej (mleko nie może być zbyt gorące) i zalej nim drożdże. Dodaj pół łyżeczki cukru oraz łyżeczkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Jajko wraz z żółtkami ubij z cukrem na puszystą masę.

Masło rozpuść w rondelku lub małym garnku (np. z zestawu MODEL) i odstaw do wystygnięcia.

Jagodzianki z lukrem – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej drożdże, drugą połowę ciepłego mleka, ubite jajka, a także ostudzone masło.

Ciasto wyrabiaj na gładką masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h, aby dobrze wyrosło.

Następnie wyrabiaj ciasto przez chwilę na stolnicy, uformuj z niego kulę i podziel ją na 8 części. Każdą z nich spłaszcz na dłoni, ułóż na niej 2 łyżki jagód, zalep brzegi i odpowiednio uformuj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej w większych odstępach jagodzianki i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcja pieczenia góra-dół.

Jagodzianki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i wstaw do nagrzanego piekarnika (do smarowania polecamy pędzel silikonowy NATUR) na 20 minut.

Jagodzianki z lukrem – Pędzelek NATUR

Na zdjęciu: Pędzelek NATUR
 

Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw aż do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotuj lukier (na bazie białka jajka oraz cukru pudru) i nałóż je na ciastka.

Jagodzianki z lukrem gotowe! Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności