Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- jajko
- 2 żółtka
- 125 ml ciepłego mleka
- ok. 150 g jagód
- żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
- 1 białko jajka
- ½ szklanki cukru pudru
Jak zrobić jagodzianki z lukrem?
Wyjmij drożdże z lodówki i pozostaw na około 30 minut.
Po tym czasie pokrusz drożdże w dłoniach i wsyp do miseczki. Połowę mleka podgrzej (mleko nie może być zbyt gorące) i zalej nim drożdże. Dodaj pół łyżeczki cukru oraz łyżeczkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jajko wraz z żółtkami ubij z cukrem na puszystą masę.
Masło rozpuść w rondelku lub małym garnku (np. z zestawu MODEL) i odstaw do wystygnięcia.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej drożdże, drugą połowę ciepłego mleka, ubite jajka, a także ostudzone masło.
Ciasto wyrabiaj na gładką masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h, aby dobrze wyrosło.
Następnie wyrabiaj ciasto przez chwilę na stolnicy, uformuj z niego kulę i podziel ją na 8 części. Każdą z nich spłaszcz na dłoni, ułóż na niej 2 łyżki jagód, zalep brzegi i odpowiednio uformuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej w większych odstępach jagodzianki i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcja pieczenia góra-dół.
Jagodzianki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i wstaw do nagrzanego piekarnika (do smarowania polecamy pędzel silikonowy NATUR) na 20 minut.
Na zdjęciu: Pędzelek NATUR
Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw aż do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj lukier (na bazie białka jajka oraz cukru pudru) i nałóż je na ciastka.
Jagodzianki z lukrem gotowe! Smacznego!